27. studenoga 2023.

Nagrade 10. STIFF-a putuju u Gruziju, Slovačku i Mađarsku te Hrvatsku, SAD i Nizozemsku

Nakon tjedna prepunog sjajnih filmskih radova studenata iz cijeloga svijeta,
žiri i publika odabrali su u nedjelju 26.11.2023. najbolje među najboljima u 3 kategorije — igrani, dokumentarni i animirani film.

Aleksandra Terpińska, Sara Grgurić i Marta Licul, odnosno žiri koji je odlučivao o najboljem igranom filmu, odabrao je film Bjegunac kojeg je režirala Salome Kintsurashvili. Uz nju posebno priznanje dobila su čak dva filma: Niska trava u režiji domaćeg autora Davida Gaše, koji je ove godine primio nagradu Vedran Šamanović na Pulskom filmskom festivalu i Zlatna kolica za najbolji filmnaZagreb Film Festivalu te poljski film Prekrasna livada divljeg cvijeća u režiji Emi Buchwald.

O najboljima u kategoriji dokumentarni film odlučivali su Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić, a pobjedu je odnio Nakon vjenčanja redatelja Mateja Klucika. Posebno priznanje pripao je nizozemskom filmu Kako se utješiti Machiel van Hoeka.

U kategoriji animirani film članovi žirija Renata Gąsiorowska, Louison Chambon i Melisa Favretto složili su se oko filma Vrt srca u režiji Olivéra Hegyija nagrađenog Posebnom nagradom žirija na Animafest Zagreb 2023. godine, dok je počasno priznanje dobio film Krzno prikazan na Sundance Film Festivalu, Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, Zagreb Film Festivalu i Ottawa Film Festivalu, čiju režiju potpisuje američka autorica Zhen Li.

Bjegunac, igrani film gruzijske redateljice Salome Kintsurashvili, u 25 minuta prikazuje priču o desetogodišnjem dječaku imena Gigi koji živi sa svojom obitelji; vlasnicima malog gruzijskog kafića u predgrađu Moskve. Gigi se suočava s drastičnim preokretom u životu kada je njegov otac prisiljen dati utočište nepoznatoj osobi, za koju se kasnije ispostavi da je kriminalac u bijegu.

Dokumentarni film slovačkog autora Mateja Klucika, Nakon vjenčanja u 20 minuta prati portret odnosa dvaju kolekcionara igračaka, Ľube i Janke, koji nakon dvanaest godina zajedničkog života naiđu na prekretnicu – vjenčanje. Približava se obveza koja ih prisiljava da promisle o svojim životima, a uz to izranjaju i mračni “nesporazumi” o budućem funkcioniranju njihovog odnosa i kućanstva.

Mađarsko-slovački redatelj Olivér Hegyi, animiranim filmom Vrt srca sažima razmišljanjaDániela Juhásza, mladog perspektivnog slikara s niskim samopouzdanjem, u svojem posljednjem krugu razgovora za upis na odjel slikarstva Akademije likovnih umjetnosti. Dok čeka svoj red, njegovi demoni se pojavljuju pred njim u obliku štetočina iz vrta.

Uz nagrade žirija, koji se sastojao od jednog redatelja čiji je film prethodnih godina bio dio STIFF selekcije, jednog filmskog profesionalca i jednog studenta, dok je Nagradu publike odnio David Gašo s igranim filmom Niska trava kao najviše ocjenjeni film od kada se na STIFF-u ona dodjeljuje.

Ove jubilarne, 10. godine prikazano je 40 filmova iz 17 zemalja od 650 prijava, a cjelokupan program tematizirao je prolaznost i promjene koje su se zbile u vrijeme postojanja festivala. 11 kategorija filmova prikazano je u toku 5 dana u riječkom Art-kinu.

Paralelno s filmskim, popratni program Igraonica/Arcade odvijao se u Galeriji SKC i Filodrammatici već od 20.11. kada je započela radionica Retrogradni Merkur riječke inicijative Spačke i umjetnika Damjana Šporčića. 22.11.2023. otvorena je izložba Démodé, selektorskog tima u sastavu Katarina Erak, Ema Puceković, Toni Buškulić, Dominik Višnjić, Katarina Kožul pod mentorstvom Elene Apostolovski, na kojoj su predstavljeni multimedijalni radovi umjetnika iz Europe i SAD-a te s radionice Retrogradni Merkur.

Mini Art-kino ugostilo je u subotu radionicu distribucije Distribute This! Morane Komljenović, a u Filodrammatici Gabriel Hensche održao je radionicu imena How To Love Many in Many Ways. Konačno, nedjeljni program ponovno se provodio u Filodrammatici na radionici Petre Mrše i Elene Apostolovski How To Get Lost In The Safe Space nakon čega se u susjednom caffe baru Broadway odvio razgovor s filmašima Studijske priče. Poslije razgovora održala se svjetska premijera filma Sarma, koji su u potpunosti realizirali riječki studenti glume, scenografije, kostimografije, novih medija i grafičkog dizajna, uz pomoć nastavnika s Akademije primijenih umjetnosti u Rijeci, prijatelja i riječkih filmskih profesionalaca.

Svaki film, izložba i radionica bili su još jedan detalj u široj slici STIFF Desetljeća; desetljeća istraživanja promjena i refleksije. Odnosno, kako umjetnička direktorica festivala Maša Drndić ističe: Kroz raznovrsni filmski program osvrćemo se na svjetske i osobne promjene, te na načine na koje film interpretira i odražava zeitgeist u doba post-istine i duboke društvene podijeljenosti. Slavimo kompleksnost odrastanja – bilo festivala, njegovih kreatora, filmskih umjetnika ili same filmske umjetnosti koja nas nanovo iznenađuje i izaziva te u svojem najljepšem obliku nikad ne nudi jednostavne odgovore.

Prisjetimo se: na STIFF-u je u plodnih 10 godina suradnje osnivača festivala Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci s Art-kinom i Akademijom primijenjene umjetnosti u Rijeci sudjelovalo preko 200 studenata — u organizaciji, provođenju ili slanju svojih radova. Predstavljeno je preko 450 kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz cijeloga svijeta. U sklopu popratnog programa održane su brojne izložbe i radionice.

Do sljedećeg izdanja kojima STIFF ulazi u novo desetljeće najboljih studentskih filmova!