30. svibnja 2019.

Međunarodna konferencija: „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat“

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci, 5. i 6. lipnja 2019. održat će se konferencija „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat!“

Konferencija „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat!

Povodom 80. obljetnice završetka Španjolskog građanskog rata održava se konferencija „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat!“ s ciljem da se predstave nova istraživanja vezana upravo uz Španjolski građanski rat.

Kampus je u prošlosti imalo naziv ”Vojarna Španjolskih dobrovoljaca” te je važno mjesto sjećanja na Trsatu.

Konferencija će uključivati predavanja i prezentacije međunarodnih znanstvenika, stručnjaka za lokalnu povijest i studenata Filozofskog fakulteta. Studenti ne samo da će imati priliku naučiti nove istraživačke metode, već će imati priliku i prvi put prezentirati radove na međunarodnoj konferenciji.

Temelj događanja su tri teme: nova međunarodna istraživanja o Španjolskom građanskom ratu; veze Rijeke i Španjolskog građanskog rata i kultura sjećanja vezana uz Španjolski građanski rat.

Glavni govornici su znanstvenici iz Španjolske, a još neke od aktivnosti su i izlaganje znanstvenih radova kao i prezentacije istraživanja studenata te radionica mapiranja Trsata u kontekstu kulture sjećanja.

Organizatorica programskih aktivnosti je Emanuela Berić studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci. Općenito na programu su radili studenti s Odsjeka za kulturalne studije i Odsjeka za povijest pri Filozofskom fakultetu u Rijeci putem redovnih kolegija (Komparativna povijest kulture sjećanja i Povijest revolucija 19. i 20. stoljeća) pod mentorstvom Vjerana Pavlakovića, izvanrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

S obzirom da se dio programa događa i u Pomorskom i povijesnom muzej Hrvatskog primorja Rijeka, (Mramorna dvorana) sudjelovali su i mentori – kustosi Vana Gović i Ivo Mileusnić.

Raspored radionica, predavanja i događanja preuzmite:

SCW_program_final (HR) PublicDownload

Napomena: Govorni jezik okruglog stola (Španjolski građanski rat u suvremenoj španjolskoj politici sjećanja) koji se održava 5. lipnja 2019. je engleski jezik

Projekt „Konferencija „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat!““ sufinancira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.