Kulturna baština kroz studentski objektiv

Hana Barić i Maja Wiena Benić, studentice povijesti umjetnosti pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, pokrenule su projekt „Kulturna baština kroz studentski objektiv“.

Projekt se temelji na izradi vizualno – edukativnog programa, kao dokumentarni film. Rijeka i njezina okolica su ciljano područje, a film bi se odvijao kronološkim slijedom, od antike do moderne umjetnosti.
U okviru jednog razdoblja prezentirala bi se povijest grada s relevantnom i zanimljivom kulturnom baštinom (zgrade, crkve, slike, kipovi, spomenici, umjetnici, lokaliteti). Uz navedeno, dokumentarni film sadržavao bi intervjue sa stručnim osobama (profesorima, kustosima, arheolozima i ostalim kompetentnim pojedincima).
Također, kako bi izbjegli uobičajen pristup, dokumentarni film zamislili su kao napet i dinamičan proizvod, popraćen inspirativnim skladbama i atraktivnim kadrovima.

Snimili bi sljedeće lokacije:

  • Rimski principij ili Claustra Alpium Iuliarum (uprizorena scena Rimljana, naracija povijesnih događaja)
  • Srednjovjekovna Tarsatica – uprizorenje srednjovjekovne Rijeke i problematiziranje „zagonetne praznine“ u kontinuiranom postojanju grada
  • Serafin Schön (Mistična večera sv. obitelji) - uprizorenje života umjetnika pomoću njegove biografije, nastanak djela i naručitelji, prenošenje prikaza-scene u stvarnost.
  • Palače Šećerane - narator bi prolazio zgradom, objašnjavajući njenu povijest i umjetnost između čega bi se ubacivali razgovori sa stručnim osobama. Kadrovi bi sadržavali i artističku notu.
  • Zgrada kazališta - tranzicijom iz renesanse našli bi se u interijeru gdje bi upoznali stil zgrade i razdoblja, uz ubacivanja intrigantnih, humorističnih, edukativnih dijaloga.
  • Obitelj Orlando - kontroverze, glavni oltar - djelo kipara iz obitelji Orlando. Istraživanja provode naši profesori - mag.hist.art. Mario Pintarić i izv.prof.dr.sc. Damir Tulić
  • Zgrada ribarnice na tržnici - razdoblje secesije, predstavljanje iste uz naraciju, glumce…

Posljednji dio filma obuhvat će dodatne neobične/atraktivne lokalitete kao na primjer napuštene zgrade koje imaju zanimljivu priču. Cilj im je na taj način stvoriti zainteresiranost za obnovu.

Želimo na specifične načine ukazati na značaj baštine i samu priču o njoj bilo da se radi o arhitekturi, slikarstvu i kiparstvu ili nekom sasvim drugom umjetničkom izričaju! Također, žele doprinijeti promjeni trenutnog statusa quo: „Kulturna baština je žrtva zaborava.“

Voditeljica Hana Barić o projektu "Kulturna baština kroz studentski objektiv"

Voditeljica projekta je Hana Barić, studentica FFRI, a projekt je su(financirao) Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.