07. lipnja 2023.

Klimt – jučer i danas – uspješno završen projekt

NAZIV PROJEKTA: Klimt – jučer i danas
MJESTO PROVEDBE: Muzej grada Rijeke, SKC Galerija
VRIJEME PROVEDBE: od 21.04.2023. do 16.06.2023.

CILJ: Ukazati na važnost podizanja svijesti o kulturnoj baštini i zaštiti iste. Upoznati korisnike projekta s riječkom baštinom koju svakodnevno viđamo oko sebe. Projektom se želi istaknuti važnost kulturne baštine u procesu izgradnje snažnijeg društva i osvijestiti obveza koju nam neprocjenjiva vrijednost baštine ostavlja u zadatak, a to je da zaštitimo i očuvamo ono što nam je ostavljeno u nasljeđe.

Izložbu je posjetilo oko 70 ljudi, od kojih su 50 bili studentice i studenti. U organizaciji je sudjelovalo 6 studentica i studenata.

Utjecaj projekta na studentsku zajednicu i unaprjeđenje standarda

Rezultat projekta “Klimt – jučer i danas” je izložba koja ima cilj ukazati na važnost podizanja svijesti o kulturnoj baštini i zaštiti iste.

Projekt: Klimt – jučer i danas je samo početak suradnje koja će nastaviti događati između studenata povijesti umjetnosti i studenata akademije primijenjenih umjetnosti.


Klimt – jučer i danas

Izložba “Klimt – jučer i danas” rezultat je suradnje studentica i studenata Filozofskog fakulteta i Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Kroz projekt se, osim suradnje dvije srodne skupine studentica i studenata, upućuje na važnost očuvanja kulturne baštine, razmjenjuju ideje te educira javnost o djelu Gustava Klimta.

U prvoj fazi projekta studentice i studenti slikarstva upoznali su se s radom Gustava Klimta kroz stručno vodstvo izložbom ‘Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza’ u Muzeju grada Rijeke. Interpretirajući djela u duhu sadašnjice, studenti APURI stječu dodatno izlagačko iskustvo izložbom u Galeriji SKC u suradnji s budućim povjesničarima umjetnosti i kustosima, studentima FFRI.

Izložba se sastoji od dva dijela – prvi dio čini povijesni kontekst i razdoblje djelovanja Gustava Klimta u Rijeci dok drugi dio izložbe čine radovi koje su izradili studenti APURI: Anamarija Špicar, Mariana Ban, Filip Novak i David Seferagić Lorenzin.

Otvorenje će se održati u petak, 9. lipnja u 19 sati te ostaje otvorena do 16. lipnja. Radno vrijeme Galerije SKC je radnim danom i subotom od 17 do 20 sati.


Voditelj projekta je FFRI student Ivan Topolovčan uz Dajanu Vesić, a izložba je dio projekta koji se provodi uz podršku Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.