14. rujna 2023.

Katarina Kožul – Second skin

Prezentacija diplomskog rada

Otvorenje: petak, 15.9.2023. u 19 sati

Ulaz slobodan

U svom diplomskom radu ‘Second skin’ autorica se bavila istraživanjem modne industrije i njezinih negativnih aspekata. Stavljajući fokus na traper, materijal koji je inicijalno bio namijenjen izradi uniformi za radnice i radnike sve do prenošenja na modne piste, umjetnica analizira pojam rada i odgovornosti, etičnost modne industrije, kampanju solidarnosti ‘Denim day’ te zagađenje okoliša nastalo uslijed masovne proizvodnje odjeće. Kroz istraživanje nastaje privremena instalacija u vidu mentalnog kolaža u prostoru Galerije SKC. Instalacija nastaje intuitivno te je sačinjena od traperica koje su donacija od strane dvadesetak žena, različitih zapisa i crteža iz bilježnice, dijelova istraživanja te osobnog osvrta autorice.
Nakon završetka izložbe, autorica će održati radionicu prenamjene starog tekstila namijenjenu djeci gdje će sav korišteni traper biti recikliran.

Rad je nastao pod mentorstvom izv. prof. art. Darije Žmak Kunić i red. prof. art. Lare Badurina.

Izložba se može pogledati još u subotu, 16. rujna od 17 do 20 sati.

Katarina Kožul rođena je 1998. godine u Novom Sadu. U radu kombinira vizualnu umjetnost s radom u zajednici i aktivizmom. Kroz umjetničku praksu propituje i istražuje određena socijalna pitanja, modnu industriju, industriju ljepote i feminističke teme. Do sada je izlagala na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj te sudjelovala u različitim edukacijsko-umjetničkim projektima u Zagrebu, Bruxellesu, Novom Sadu, Leeuwardenu i Tokiju.

Facebook event