02. listopada 2023.

Još jedna dobrodošlica uz kulTURU

U četvrtak je u popodnevnim satima održana kulTURA – tura sveučilištem i gradom za novopečene studente, pod vodstvom povjesničarke umjetnosti Katarine Podobnik. KulTURA se održala u sklopu RiBroo kampa za brucoše, koji organizira Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci u suradnji sa Studentskim Kulturnim Centrom. Brucoši su tako na zabavan način kroz vrlo interaktivnu, zanimljivu i korisnu turu saznali ponešto o povijesti grada na Rječini, ali i niz informacija koje će im zasigurno olakšati snalaženje u prvim danima života u novom gradu.

– KulTURA je jako fora tura, s jako kul vodičkinjom, po kultnim mjestima u Rijeci, mjestima gdje se okupljaju mladi, ali i nekakvim važnim mjestima s kojima će se brucoši sad upoznati. Većina je to studenata i studentica koji nisu iz Rijeke, i ovo im je super prilika da se upoznaju s gradom. Ideja je da se s Kampusa spuste do Palacha gdje ih čeka super party, a u međuvremenu će im naša kul profesorica Katarina Podobnik ispričati sve o kul mjestima u Rijeci, izjavila je Jana Ažić, voditeljica Studentskog Kulturnog Centra.

Tura je započela ispred studentske menze na Kampusu Trsat, nakon čega su, kroz šetnju Kampusom, studenti upućeni u povijest kompleksa – Kampus je bio vojarnom, a zgrada Akademije primijenjenih umjetnosti bila je njenom glavnom zgradom. Osim povijesnog dijela saznali su gdje se nalaze zgrade pojedinih fakulteta, fotokopirnice te ostali objekti koji će im kroz studij koristiti (čitaj kafići). S Kampusa krenulo se prema Dvorani Mladosti, a nakon toga uslijedio je dolazak do Svetišta Gospe Trsatske, popraćen njegovom iscrpnom povijesti. Kod svetišta brucoši su mogli čuti nekolicinu legendi o nastanku svetišta, od kojih je najdojmljivija ona koja nalaže kako je ovdje, nakon Križarskih ratova, na krilima anđela prenesen Bogorodičin dom. Kućica je kasnije odletjela do Loreta, a tadašnji je papa, u svrhu kompenzacije, poslao svetu ikonu Bogorodice te je tako trsatsko svetište postalo jedno od glavnih odredišta hodočasnika, i jedno od najznačajnijih te najposjećenijih u Hrvatskoj. Studente je također zanimala priča o Trsatskim stubama te legende koje objašnjavaju njihov nastanak, a najdojmljivijom smatrali su činjenicu da nitko od ljudi koji su pokušali stube prebrojiti, nikada nije došao do istog broja. Tura se zatim nastavila spuštati prema gradu stubama, a putem su studenti mogli vidjeti Harteru iz zraka te čuti ponešto o njenoj povijesti – kako onoj u vrijeme zlatnog doba Rijeke kao industrijskog grada, tako i o Harteri u kojoj se pretežito – partijalo. Nakon prolaska Križanićevom, obilaska Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i priče o nesretnom Pičmanu, preko Delte kao granice nekada odvojenih Rijeke i Sušaka, studenti su dovedeni u centar. Obilazak centra grada obilovao je informacijama koje će brucošima u novome gradu biti od izrazita značaja – gdje se okupljaju mladi, gdje su klubovi, bankomati, dobri kafići, restorani i dućani te trgovački centri. Prošli su Kont i Korzo te turu završili u nekadašnjoj žili kucavici mladenačkog života u Rijeci – Kružnoj ulici. Ondje su saznali ponešto o programu Galerije SKC, koju vode studenti te je studentima i namijenjena, tko je bio Jan Palach i kako je Kružna, zajedno s Multimedijalnim centrom Palach, izgledala u svoje zlatno doba. KulTURA završila je u klubu Palach, gdje je bilo organizirano druženje studenata, popraćeno cugom i dobrom glazbom, kako to u Palachu obično i biva. Ova je informativna šetnja savršen način upoznavanja grada, a studentima koji nisu iz Rijeke svakako je dobro došla.

– Ja sam iz Vinkovaca, u Rijeci sam upisala studij Medicine. Tura je bila super, 10/10, svakako ju preporučujem budućim studentima. Uživala sam, saznala sam dosta stvari koje o Rijeci nisam znala, a vodičkinja je zaista bila odlična. Najviše mi se svidio pogled na Harteru i cijeli grad te legende o stubama i svetištu. Od korisnih informacija svakako bih izdvojila one nužne, gdje su bankomati, gdje su dobra mjesta za izlaske, sve te funkcionalne stvari, zaključila je Nina Cvrković, brucošica Medicinskog fakulteta u Rijeci.

– Došla sam iz Karlovca, u Rijeci sam bila jednom, ali samo u prolazu, tako da ju do sad nisam stigla istražiti. Tura mi se jako svidjela, moram priznati da sam u početku bila malo skeptična jer sam mislila da će pre dugo trajati, sada mi je jako drago da sam otišla. Povijest grada jako je zanimljiva, ali informacije o tome gdje se što nalazi svakako su mi bile potrebne, rekla je Milenica Rosić, također novopečena studentica Medicine.

Gradom se prošetala i nekolicina Riječana, što o turi misle oni koji su u Rijeci odrasli?

– Tura je zaista bila jako korisna, neke stvari nismo uopće znali, iako živimo u Rijeci. Recimo nismo imali pojma da je Kampus nekada bio vojarna. Šetnjom Trsatom saznali smo mnogo stvari koje nismo znali, definitivno jako informativno, povijesni dio nam je bio zanimljiviji, ispričali su Anđela Šegolja i Kristijan Vukušić, riječki studenti Politehnike.

Kišobran prilog

Tekst i fotografije preuzete su sa službene stranice artkvart.hr , a autorica teksta je Marta Sirotich.