21. travnja 2015.

Izložbom “Zabranjeno plakatirati” otvoren je drugi Impulse festival

U Galeriji SKC jučer je službeno otvoren drugi Impulse festival (20. – 26. 4.) i ovoga puta izložbom koja tematizira glazbu i urbanu klupsku kulturu. Riječ je o retrospektivi koncertnih plakata Zabranjeno plakatirati autora Igora Hofbauera i Darka Kujundžića – tvoraca vizualnog identiteta kultnog zagrebačkog kluba Močvara. 
 
fotografije: Maša Drndić
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
U dvije izložbene prostorije galerije izloženo je ukupno 36 koncertnih plakata, nudeći tako retrospektivu ne samo 15 godina dugog autorskog rada već i provoda koji se još uvijek pamte.
Među pretežno mlađom populacijom na izložbi se moglo čuti komentare poput: “…hvala vam što radite tako super plakate…” kao spontani odgovor na uvodne riječi autora i kratko pozdravljanje od strane organizatora, Zorana Baljka (SKC). Otvorenje je posjetilo oko sto pedeset studenata (i onih koji su to ne tako davno bili), a zabava se poslije preselila u susjedni prostor – OKC Palach.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Igor Hofbauer je diplomirani slikar, ilustrator i autor stripova, a njegovo ime i rad najviše se vežu uz grafičku produkciju i vizualni identitet zagrebačkog kluba Močvara, za čije je plakate zaslužan od samih početaka kluba. S dizajnerskim timom kluba Močvara, Igor Hofbauer sudjelovao je 2003. na 11. Internacionalnom Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Ateni. 2004. godine njegovi su plakati uvršteni u knjigu o omotima albuma “The Art of Modern Rock: The poster explosion” Paula Grushkina i Dennisa Kinga, u kojoj su predstavljena djela više od 350 umjetnika i studija. Također je zaslužan za vizualni identitet emisije Briljanteen, a ilustrirao je i četiri izdanja kratkih priča u suradnji s Edom Popovićem. Njegovi plakati izloženi su u Srbiji, Sloveniji, Italiji, Portugalu, Grčkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Švicarskoj i SAD-u. Hofbauerov prepoznatljiv stil kombinacija je klasičnih američkih stripova i film noira, pop arta, njemačkog ekspresionizma i ruskog konstruktivizma.

Darko Kujundžić na sceni je prisutan od 2002. godine, bilo kao dizajner koncertnih plakata, gitarist Cripple and Casina, bilo kao scenarist i glumac trash megahita Bore Lee: U kandžama velegrada.

Izložba će se do kraja festivala moći pogledati od 17 do 20 sati radnim danom, a u subotu, 25. 4. od 12-17 sati.
Impulse festival drugu godinu za redom organiziraju SKC Sveučilišta u Rijeci i Distune Promotion.