08. siječnja 2020.

Izložbeni paneli: 9. siječnja 2020. otvorenje druge izložbe

U četvrtak, 9. siječnja 2020. godine, s početkom u 11 sati, na Kampusu (šetnica prema zgradi STEP RI) održat će se otvaranje izložbe „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat“.

Ovo je druga po redu izložba koja se postavlja na vanjskim izložbenim panelima, koji su proizašli u okviru aktivnosti Kampus kreativnog tima.

Izložbu su osmislili izv. prof. dr.sc. Vjeran Pavlaković s Odsjeka za Kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u suradnji s partnerima: EUROM – European Observatory on Memories, Sveučilištem u Barceloni, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, te zajedno sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U lipnju 2019. održana je istoimena međunarodna konferencija „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat“. Cilj konferencije i izložbe je potaknuti iskru novog razumijevanja ovog sukoba i lekcija koje možemo zaključiti iz njega, u nastojanju kako se ne bi ponavljale greške iz prošlosti. Ova izložba nema namjeru glorificirati rat ili ponuditi ideološku interpretaciju prošlosti, već odati priznanje žrtvi pojedinaca koji su otputovali u nepoznatu zemlju kako bi obranili demokratske i humanističke vrijednosti u turbulentnom vremenu obilježenom usponom fašizma. Vrijednosti mira, dijaloga, tolerancije i međunarodne solidarnosti su one o kojima treba promišljati, 80 godina nakon proglašenja nacionalističke pobjede i uspostave brutalne diktature koja je trajala 35 godina.

Sveučilišni Kampus na Trsatu – susjedstvo Kampus – dio je programskog pravca „27 susjedstava“ Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Susjedstvo Kampus je specifično susjedstvo u gradu Rijeci, koje pruža društveni, kulturni i edukativni sadržaj široj društvenoj zajednici.

Postavljanjem i otvaranjem deset dvostranih vanjskih izložbenih panela potičemo razmjenu znanja te također mapiramo Kampus kao mjesto okupljanja i zajedništva.

Izložbu je moguće pogledati do početka veljače 2020. godine, kada nas već očekuje nova izložba!