04. studenoga 2020.

Izložba “Riječki jezični krajolik” može se pogledati do 23. listopada 2020. godine

U utorak 3. studenog 2020. godine, uspješno je održano otvorenje izložbe Riječki jezični krajolik. Izložba je otvorena na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

Uzložbu su otvorile i predstavile okupljenima; koautorica izložbe prof. dr. sc. Dijana Stolac, zatim predsjednica Izvršnoga odbora Kampus kreativnog tima, prof. dr. sc. Rajka Jurdana te dekanica Filozofskoga fakulteta izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra.

Prof. Stolac je za projekt i izložbu naglasila: ”Dva su cilja jezičnoga krajolika: da osvijestimo koji su to jezici oko nas i koji su to elementi koji čine riječki identitet i da prepoznamo taj jezik u prostoru koji nas okružuje”.

Dekanica Srdoč-Konestra se nadovezala i dodala: ”Izložba će nas potaknuti da bolje pojmimo ono kraj čega možda svakoga dana prolazimo, ali to jezično ne procesiramo. Dvojezičnost, višejezičnost pa i suvremena dominacija engleskog – sve su to lica Rijeke koja su nam lijepa i prihvatljiva.”

Ova izložba nudi elemente za opis riječkoga jezičnog identiteta, pripremljena je unutar projekata Riječki jezični krajolik (Rijeka EPK2020 – 27 susjedstava – susjedstvo Kampus) i Hrvatska pisana baština od 18. do 20. stoljeća (Sveučilište u Rijeci, potpora: uniri-human-18-285).

Autori su prof. dr. sc. Diana Stolac, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci i dr. sc. Jim Hlavač, Monash University, Melbourne, Australija.

Recenzenti su prof. dr. sc. Tanja Gradečak Erdeljić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i doc. dr. sc. Anastazija Vlastelić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Fotografije su pripremili Damir i Dunja Stolac te autori.

Nastavno na uspješno postavljenu izložbu, u 2021. godini nas očekuje i knjiga Riječki jezični krajolik u izdanju Filozofskog fakulteta u Rijeci s više podataka i slika.

Izložba se može pogledati na vanjsim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci do 23. studenog 2020. godine.O izložbi u medijima: Novi list, torpedo.media, Rijeka 2020, fiuman.hr, mojarijeka.hr, teklić.hr, riportal.net.hr, kanal Ri i drugi.

Projekt „Riječki jezični krajolik“ sufinancira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.