23. studenoga 2020.

Izložba plakata koja prati izložbu „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“

Na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, izloženi su plakati „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“, koji prate središnju izložbu EPK programskog pravca „Slatko i slano“, koja je trenutno postavljena u Exportdrvu. Izložba plakata je bila predstavljena u rujnu 2020. na panelima na Korzu i netom prije zatvaranja izložbe „Fiume Fantastika: fenomeni grada“ našla je svojoj put i do šetnice na Kampusu.

Izložba „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ zasnovana je na recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci i prati zadnjih 150 godina urbane povijesti Rijeke tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte.

Prilikom predstavljanja izložbe na Korzu u rujnu 2020. gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je ideja postava na Korzu ne samo da pokaže stvaranje izložbe „Fiume Fantastika“, već i da upozori na samu izložbu u Exportdrvu. „Izložba ‘Fiume Fantastika’ izuzetno je vrijedna i mislim da bi je svaki Riječanin trebao pogledati, jer govori o povijesti grada s različitih aspekata unatrag posljednjih stoljeće i pol“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Arhitektica i autorica postava izložbe Ida Križaj Leko istaknula je kako je kroz izložene plakate, kroz  crtež, tekst i specifične fotografije, prikazan rad na dugoročnom istraživanju o urbanoj povijesti Rijeke. Izložba je postavljena u deset paviljona od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Kroz postav na 10 panela, posjetitelji doslovno šeću konceptualno kroz 10 paviljona glavne izložbe. „Željeli smo ponukati ljude da dođu pogledati te fantastične riječke zone, jer je svaki paviljon jedna mikroizložba, koja obrađuje jednu određenu temu. Sve je upotpunjeno s jedanaestim paviljonom – to  je zapravo timeline, koji kroz povijesne podatke prikazuje priču o tih 150 godina riječke povijesti“, kazali su Renato Stanković i Morana Matković, dio kustoskog tima DeltaLaba.

Izložba na postamentima bit će izložena do 20. prosinca 2020.