Izložba: Ideš s nama

Otvorenje: petak, 8.10.2021. u 18:00 sati, Galerija SKC

„Ideš s nama“ učestala je fraza između dva Puležana koja se sretnu u prolazu te ime samostalne izložbe mlade umjetnice Alme Drnovac iz Pule. Izložbu čini 50 analognih crno-bijelih fotografija nastalih u Alminim 20-ima. Ovaj skup radova svojevrsni je osvrt na neposredno završen životni period ili kako autorica to duhovito naziva, „ritualni prelazak u 30-e“. „Zajedno s pandemijom koja je pogodila svijet, preokrenuo se i moj“, kaže Alma čiju je promjenu stila života i prioriteta popratila i promjena njezina izražavanja kroz fotografiju. Tako ovom izložbom autorica „uokviruje“ jedan ležeran, opušten i nezaboravan period koji je prethodio trenutnom-ozbiljnijem, mirnijem, te otvara put ka novim iskustvima.

Fotografije bilježe Almine zadnje godine fakultetskog obrazovanja u Ljubljani, povratak kući u Pulu, odlaske na brojne festivale i koncerte, uživanja s prijateljima na mediteranskim otocima te jutra nakon (ne)zaboravnih studentskih večeri. Sve fotografije, nastale kao idealan spoj ljudi i mjesta u trenutku, bude osjećaj nostalgije, a potom i motivaciju autorici za dalje jer se ipak s njima više ne može poistovjećivati.

Alma Drnovac, mlada umjetnica s prebivalištem u Puli, aktivno se bavi fotografijom od 2010. godine. Završila je kulturologiju na Sveučilištu u Ljubljani, a fotografija ju je privukla još u srednjoj školi kada se njome počela baviti. Svoj put započela je digitalnom fotografijom, ali je, prateći tada aktualnu fotografsku scenu, 2012. godine otkrila analognu kojom se i danas bavi. Almini radovi uglavnom nastaju spontano, a inspiriraju je njoj bliske osobe, svakodnevne scene u oku ugodnim eksterijerima, nezaboravni trenutci noćnoga života, osunčani aktovi na moru… Alma je dosada izlagala samostalno i skupno - Ziferblat u Ljubljani (2015.), Ljubljana plac Boris (2016.), klub Kotač u Puli (2018.), Galerija Cvajner u Puli (2018.), Galerija SKC-Izradi dom (2019.), haustor Foto Studio Centar u Zagrebu (2021.).                                                                                                                                                              

Franka Košta, studentica s prebivalištem u Splitu i boravištem u Rijeci, sljedeće godine završava preddiplomski studij na Filozofskom fakultetu u Rijeci, smjer povijest umjetnosti te hrvatski jezik i književnost. Umjetnost je zavolila u srednjoj školi kada je izlagala video u Galeriji umjetnina u Splitu, te svoju strast prema njoj nastavila njegovati i kasnije radeći u riječkom MMSU-u, Art kinu, Dječjoj kući, volontirajući na radiju Sova kao glazbena urednica, radeći na Toboganu kao asistent na dječjim likovnim radionicama, sudjelujući u performansu u sklopu Risk Changea... Već se jednom ranije susrela s kuriranjm, kada je s kolegicom organizirala izložbu Izradi dom u Galeriji SKC.

Otvorenje izložbe: petak, 8.1.2021. u 18h, Galerija SKC

FB događaj
Deplijan_Ideš s nama