02. travnja 2015.

IMPULSE TRIBINA: Kako promovirati glazbeni program

Kako promovirati glazbeni program – od klupskog koncerta do festivala

ImpulseFestival2015Tribina

 

četvrtak, 23. travnja u 18 sati
OKC Palach
gosti: Sanjin Đukić (LAA), Matjaž Manček (Kino Šiška, MENT), Zoran Stajčić (Ravno do dna, Rolling Stone),
Dražen Baljak (Neuro Radnik, Work The Floor, Let 3, Hartera), moderator: Igor Bajok (Smart)

 

Uspjeli ste doći nadomak pomno planiranog događaja ― dogovoriti se s agentima, “bookirati” artiste, pronaći idealno mjesto i nekako stići do zaokružene financijske konstrukcije koja ima veliku mogućnost ne urušiti se. Sjajno, ali izazovi promocije tek počinju i zato ćemo ih prodiskutirati na tribini s gostima koji su ih u nekom vlastitom (ne)savršenom scenariju uspjeli preživjeti. Gosti druge tribine u organizaciji Impulse festivala su Sanjin Đukić (Zagreb), Matjaž Manček (Ljubljana), Zoran Stajčić (Zagreb) i Dražen Baljak (Rijeka). Tema panel diskusije jest Kako promovirati glazbeni program – od klupskog koncerta do festivala, a gosti su redom veterani organizacije i kreatori glazbeno-kulturne ponude nekolicine gradova regije. Razmišljat ćemo o kreativnim odgovorima na pitanja koja muče svakog (nad)prosječnog promotora i organizatora: Koji su najprohodniji kanali promocije glazbenog događaja? Koje su sve prednosti i moguće nuspojave novih medija, koliko oni pomažu kreirati publiku i time izravno utječu na clubbing i festivalsku kulturu? Koji su sve primjeri dobre prakse organizacije koncerata i festivala u regiji?

Impulse festival (20. 4. – 26. 4.) nastoji obuhvatiti fenomen glazbe u urbanom kontekstu i pristupiti mu iz više umjetničkih, ali i svakodnevno primijenjivih perspektiva, a poticanje diskusije na temu organizacije glazbenog događaja i dolaženje do novih, zajedničkih i kreativnih rješenja nastavak je i izravna primjena logike i kulturne politike festivala. Impulse festival zajedničkim snagama drugu godinu za redom organiziraju Distune Promotion i SKC Sveučilišta u Rijeci.

 

BIOGRAFIJE:


Matjaž MančekMATJAŽ MANČEK
je direktor glazbenog programa Kina Šiška od 2009. do danas, suosnivač je i menadžer MENT-a. Rođen je 1975. godine, a pravnu je diplomu dobio 1999., jutro nakon što je svirao kao predgrupa za Fugazi sa svojim bendom u Ljubljani. Aktivan je na glazbenoj sceni od 1996. godine kao glazbenik u raznim noise rock, free improve i eksperimentalnim bendovima i projektima, radijski je aktivist (glazbeni urednik i DJ Radio Študenta; pokretač je Klupskog Maratona Radio Študenta 2001.; koordinator CrossRadio mreže nezavisnih radio postaja bivše Jugoslavije od 2001. do 2007.), klupski je DJ, promotor i producent lokalnih i internacionalnih glazbenih događaja, urednik je rx:tx glazbene etikete 2004/5, osnovao je Kataman Music Action 2005. i vodio njezine aktivnosti do 2009.

 

 

Sanjin Đukić 03SANJIN ĐUKIĆ rođen je u Zagrebu 10. siječnja 1977. Radio je u Dallas Recordsu od 1996. do 2003. te ponovo od 2003. do 2010. kao marketing manager. U rujnu 2010. počinje raditi kao PR MTV-ja Hrvatska, a od siječnja 2012. se službeno priključuje Los Angeles Agenciji (LAA) kao voditelj PR-a i marketinga. LAA se bavi glazbom i medijima, bookeri su i promotori, organizatori Pozitivnog koncerta, uređuju program Tvornice Kulture, glavne pozornice Špancirfesta, manageri su bendovima Punčke, Jonathan, Lovely Quinces, Brkovi, Silente, Seven That Spells, Otrovna Kristina, bookeri su Josipe Lisac, Laibacha, Jinxa, Rambo Amadeusa… Rade PR i marketing za AXN Adriu. Organiziraju jako puno koncerata, među ostalima i Dubiozu, S.A.R.S., Urbana, Pipse, TBF, Let3, Slayer, Skunk Anansie, Down, Tegan and Saru, Dillinger Escape Plan, Morcheebu, Macy Gray, M83, Zolu Jesus, Mastodon, Gojiru, Neutral Milk Hotel, Blondie, Gogol Bordello… Još u Dallasu, 2006. godine, Sanjin počinje raditi za Exit Festival za koji i danas vodi hrvatski promo team te promo aktivnosti headlinera u studiju Exitovog press centra. Od ostalih poslova dvije godine vodi PR i marketing ljetne sezone Culture Cluba Revelin u Dubrovniku, sedam mjeseci taj isti posao radi u klubu Kvart, a nekoliko je godina asistirao u PR-u i marketingu Hartera Festivala, od 2004. do 2011. DJ-irao je u Jabuci.

Zoran StajcicZORAN STAJČIĆ glavni je urednik i jedan od osnivača hrvatskog portala za pop kulturu Ravno do dna (Ravnododna.com) od 2011. godine, također je novinar Rolling Stone Hrvatska, a od oktobra 2014. i izvršni urednik internetskog portala Rollingstone.hr. Također na zagrebačkom Radio Studentu već tri godine petkom vodi emisiju Ravno do sna, posvećenu isključivo regionalnoj nezavisnoj glazbenoj sceni. Uz 15 godina novinarskog rada specijaliziranog za glazbu i pop kulturu, ujedno je i glazbeni kritičar (T-Portal, Dnevnik.hr, te magazini Metro, Play, IQ i Klik). Bio je jedan od urednika-novinara HTV-ove glazbene emisije „Ružiona“ (2012.). Novinarskom radu prethodila je glazbena karijera. Jedan je od osnivača, kompozitor, tekstopisac, pjevač i basist benda Subway Dogs (1992. – 2004.) s kojim je objavio tri albuma. Član je Hrvatskog društva skladatelja od 1993. godine. Od 2004. aktivno se bavi fotografijom, s posebnim interesom za koncerte i portretiranje umjetnika. Ima preko tisuću objavljenih fotografija u raznim medijima i tri grupne izložbe fotografija iza sebe, također je autor naslovne fotografije CD izdanja prvog single grupe Goribor „Sjajne niti“. Okušao se također i u snimateljskom i redateljskom radu. Redatelj je polusatnog dokumentarnog filma „Grabrovec – Tennessee“ objavljen na albumu „200 $ Sun“ – Porinom nagrađenom albumu blues glazbenika Tomislava Golubana (2010.) Redatelj je glazbenih spotova za: Kristen Groove (Italija), Tomislav Goluban & Little Pigeon’s Forhill Blues, Mahatma i Subway Dogs. U posljednje vrijeme bavi se i prevoditeljskim radom te je jedan od prevoditelja dvije glazbene biografije: „Ray Manzarek – Light My Fire: Moj život s grupom The Doors“ (Dallas – PopUp, 2012.) i The Clash – biografija (Dallas – PopUp, 2014.).

Drazen BaljakDRAŽEN BALJAK je rock glazbenik, DJ i promotor. Jedan je od suorganizatora i glazbenih selektora Hartera festivala u periodu od 2006. do 2012. godine. Poznati je riječki promicatelj urbane kulture i vlasnik agencije NEURO RADNIK s kojom organizira mnoga glazbena i druga kulturna događanja. Glazbenu karijeru rock gitarista gradi od ’94., a afirmira se u grupama Unlogic Skill, Mlat i Let 3 u kojem svira i danas. Na elektronskoj sceni je kao DJ i promoter aktivno prisutan od 2001. pod pseudonimom Boo Dale te kao dio promo timova Body Jack i Work The Floor.