13. ožujka 2024.

Impulse festival: KIN-O-ZVUK

Nedjelja, 28.04.20204. u 20.30, Art-kino Croatia, Rijeka
Ulaznice: 6 € (za članove filmskog kluba) // 8 €
Prodajna mjesta: Ulaznice.hr // blagajna kina

Publika Impulse Festivala moći će uživati u riječkoj premijeri filma “Birtija” uz poseban live soundtrack. Film govori o višeslojnosti problematike koja je nažalost aktualna i danas (alkoholizam, ilegalni pobačaji…), a uz glazbenu podlogu koju stvaraju vrhunski glazbenici iz benda L.H.D. (članovi nekadašnjih The Bambi Molesters) pravi je dragulj za sam kraj festivala.

BIRTIJA
Redatelj: Joza Ivakić, Hrvatska, 1929., trajanje: 32 minute
Otkako su u pijanoj svađi ubili njenog oca Marka, seljanka Anka ne podnosi pijance. Uda se za Franju tek kad on obeća da više neće popiti ni kapi alkohola. Nakon nekog vremena u braku, Franja na nagovor seljaka Meštra pogazi obećanje i postane alkoholičar. To je dio lukavog Meštrovog plana da osvoji Anku…U želji da što efikasnije i dramatičnije prenese prosvjetiteljske poruke jugoslavenskim seljacima, filmski odjel Škole narodnog zdravlja odlučio je baciti se u avanturu izrade pravih igranih filmova. Zadatak izrade dva filma o negativnim običajima slavonskog sela dodijeljen je književniku i kazališnom redatelju Jozi Ivakiću iz Vinkovaca, vrsnom poznavatelju slavonskog mentaliteta. Prvi njegov film Birtija o problemu seoskog alkoholizma kompetentno je napravljena naturalistička drama snimljena na izvornim slavonskim lokacijama, u kojoj glume profesionalni kazališni glumci.Ipak, glavnu ulogu odigrao je naturščik, sin voditelja filmskog odjela ŠNZ-a Milana Marjanovića Branko, koji je kasnije postao glasoviti hrvatski redatelj i montažer. Kvalitetna produkcija filma omogućila je da se film ne prikazuje samo po selima, već i po gradskim jugoslavenskim kinima. Drugi, još ambiciozniji Ivakićev film u produkciji ŠNZ-a bio je Grešnice (1930.) o učestalim pobačajima u slavonskim selima.

Uz predočenje x-ice svi studenti riječkog Sveučilišta ostvaraju mogućnost kupovine ulaznica po pretprodajnoj cijeni i na dan programa (ako nije rasprodan).

11. izdanje Impulse Festivala održat će se od 22. do 28. travnja 2024. Impulse je klupski boutique festival koji spaja gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture. Događanja koji se odvijaju tijekom trajanja festivala kroz različite medije tematiziraju glazbu, koja je okosnica i poveznica festivala, u duhu čega je i njegov slogan – “glazba je svugdje”.

Facebook


Organizaciju Impulse Festivala 2024. potpisuje Distune promotion u suradnji sa SKC Sveučilišta u Rijeci. Ovogodišnje izdanje djelomično je financijski podržano od Ministarstva kulture i medija, Grad Rijeka, HDS-ZAMP, Zaklada Kultura nova. Za festivalske vizuale zaslužan je Studio Praksa.