07. svibnja 2020.

Impulse festival: Glazbeni osvrt i Sajam ploča

utorak, 17. 11. 2020. u 20 sati @OKC Palach

Glazbeni osvrt jedan je od edukativnih formata festivala koji nam uz tribinu pruža priliku za kvalitetnu raspravu na temu glazbe s izraženom kulturno-povijesnom dimenzijom.

Ove nas godine kroz jedan od najuzbudljivijh glazbenih žanrova vodi Renato Ivančan – glazbenik, kolekcionar ploča i zaljubljenik u glazbu. Podsjetit ćemo se samih početaka prog rocka, njegova vrhunca i utjecaja na glazbu, usporediti situaciju žanra u povijesti i danas, u regiji i u ostatku Europe i Amerike. Naravno, predavanje će biti obogaćeno memorabilijama u obliku ploča, postera, knjiga, kao i probranom zvučnom kulisom. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Predavač sedmog glazbenog osvrta je Renato Ivančan iz Rijeke, rođen u Jablancu, živio u Opatiji, gdje je i sudjelovao u radu “OK 48”. Od samih početaka dio je opatijske rock scene gdje je svirao bas, akustičnu gitaru i pjevao u grupama “ß-centaury”, “Rubikon” i “Beta”. Mada nisu sve bile progresivne provenijencije, uvijek je naginjao progresivnom rocku i slušao sve što se 70-ih moglo nabaviti iz svijeta (blaženi Trst). Uz to je išla i nabava aparature pa se diskografija vremenom povećavala. Sada ima oko dvije tisuće naslova, najviše na LP-ima. S njima je zbog interesa došlo i znanje o progresivnom rocku i svim njegovim pod-žanrovima. Prog rock ga je počeo zanimati jer je u rocku tražio nešto više, a to su bili elementi klasike, jazza, folka, avangarde, koji su “začinjavali” već postojeće rock sheme. To je, naravno, značilo duže, kompleksnije, zanimljivije (duhovno i intelektualno) intrigantnije, sofisticiranije kompozicije, zbog čega zanimanje za ovu temu može samo rasti.

subota, 14. 11. 2020. od 10 do 17 sati u Kružnoj ulici

I ove jeseni, četrnaesti put za redom, organiziramo omiljeno subotnje okupljanje zaljubljenika u gramofonske ploče i dobru glazbu u Kružnoj ulici, ispred OKC-a Palach.

Sajam ploča ugostit će izlagače u subotu, 14. studenog od 10 do 17 sati. Ulaz na sajam je besplatan, a očekuje nas čak 14 izlagača iz cijele regije. Prijave za izlagače su zaključene i ne ponavljaju se za jesenje izdanje.

Impulse je riječki klupski festival koji spaja omiljene gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe. Događaji koji se odvijaju tijekom trajanja festivala kroz različite medije tematiziraju glazbu, koja je okosnica i poveznica festivala, u duhu čega je i njegov slogan – “glazba je svugdje”.

Zajedničku organizaciju festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba.

Pratite novosti o Impulse festivalu na Facebooku i Instagramu – uskoro najavljuju nove goste.