16. travnja 2015.

Impulse Festival 2015

Rijeka, 20. – 26. 4. 2015.

Nakon prošlogodišnjeg i više nego uspješnog prvijenca, Impulse festival dobiva svoj nastavak i u 2015. godini. Iza naziva Impulse stoji višednevno festivalsko događanje kojem je osnovni cilj promocija urbane kulture, posebno njezinog glazbenog segmenta. Od 20. do 26. 4. 2015. ponovno će glazba biti svugdje. Manifestacije koje će se odvijati tijekom trajanja festivala kroz različite medije i događanja (izložbe, koncerti, predstave, tribina, sajam ploča) bave se glazbom koja je okosnica i poveznica festivala, a promišljanja glazbe kroz različite umjetničke forme i medije otvaraju nove, drugačije poglede na samu glazbu te općenito na koncertnu i klupsku kulturu. Impulse je projekt kojim se nastavlja suradnja između Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i Distune Promotiona, koji su ujedno organizatori festivala.

Ovogodišnji koncertni program predvodi američki americana, gothic-rock bend Wovenhand na čelu s karizmatičnim Davidom E. Edwardsom, koji će nastupiti uz podršku sjajnih Marriages-a (L.A.) u OKC-u Palach 24. 4. 2015. Iz Tokyja u po prvi put u Rijeku dolaze i post-rock velikani Mono, koji će uz supporting act, čelisticu Helen Money (SAD) nastupiti u OKC-u Palach, 22. 4. Uz koncerte, Impulse je proširio svoj program nagrađivanom glazbenom predstavom Love Will Tear Us Apart i riječkom premijerom Boys Don’t Cry koreografkinje i plesačice Petre Hrašćanec i Saše Božića, koje će se odigrati u Filodrammatici, u utorak, 21. 4. Također, glazba će osvojiti i Galeriju SKC (Palach), u kojoj će se u ponedjeljak, 20. 4. otvoriti festival retrospektivom koncertnih plakata Zabranjeno plakatirati, autora Igora Hofbauera i Darka Kujundžića. I ove godine održat će se sajam ploča u subotu, 25. 4. u Palachu i Kružnoj ulici te tribina na temu Kako promovirati glazbeni program – od klupskog koncerta do festivala, koja će raspričati publiku i eminentne stručnjake iz regije u četvrtak, 23. 4. u OKC-u Palach. Filmski program festivala odabran je u suradnji s Art-kinom Croatia, a riječ je o dva naslova povezana glazbom – nagrađivanoj komediji “FRANK” i dokumentarcu “PULP: a Film About Life, Death & Supermarkets”, na programu kina u četvrtak, 23. i subotu, 25. 4. u 21 sat. Festival će se završiti Osvrtom na glazbenika Tima Buckleya u nedjelju 26. 4. u OKC-u Palach s početkom u 18 sati.

Festival će se održati na četiri riječke lokacije: u OKC-u Palach, Filodramatici, Art-kino Croatia te Galeriji SKC.

Partneri u provedbi programa su Sveučilište u Rijeci, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Odjel za kulturu Grada Rijeke, Art-kino Croatia, Ožujsko pivo, Uniqa osiguranje d.d., Savez udruga Molekula, Udruga Poligon, Tiskara Grafik, Cyclorama d.o.o., Das Hostel Rijeka i Hotel Jadran-Best Western. Prijatelj festivala je Dallas Music Shop Rijeka. Medijski pokrovitelji su Novi list i Radio Korzo.

Više informacija o festivalu možete pronaći i na društvenim mrežama:

Impulse festivalSKC Sveučilišta u Rijeci, Distune Promotion

 

Program

Dan 1▕ Izložba i otvorenje festivala                                                  ImpulseFestival_izlozba  

 ZABRANJENO PLAKATIRATI                 

Galerija SKC, 20. 4. u 20 sati

Otvorenje drugog Impulse festivala u maniri prvog izdanja započinje izložbom, ovoga puta domaćom produkcijom iza koje ponovno stoji glazba kao okosnica svega. Autori retrospektive koju s ponosom predstavljamo su grafičari Igor Hofbauer i Darko Kujundžić, tvorci Močvarina vizualnog identiteta i duo zaslužan za većinu plakata koji (dobrih 15 godina) krase sobe generacija poklonika buke i distorzija, posjetitelja sada već kultnog zagrebačkog kluba.

VIŠE


Dan 2▕ Plesna predstava                                                                             ImpulseFestival2015

Love Will Tear Us Apart / Boys Don’t Cry

Filodrammatica, 21. 4. u 20 sati

Prva plesna predstava koja gostuje na festivalu, Love Will Tear Us Apart, solo je na razmeđi rock koncerta, ispovjedne forme i apastraktnog plesa. Ujedno je i prvi dio Trilogije Petre Hrašćanec i Saše Božića o odnosu suvremenog plesa i popularne glazbe (Love will tear us apart / Boys don’t cry / the_beatles).

VIŠE


Dan 3▕ Koncert                                                                         Mono Impulse

MONO (Japan) + HELEN MONEY (USA)

OKC Palach, 22. 4. u 20 sati

Japanski post-rock bend Mono jedan od nekoliko bendova koji su definirali suvremeni post-rock, stil su izgradili nizom albuma obilježenim instrumentalnom, atmosferičnom, na momente i filmičnom glazbom. U sklopu europske turneje po prvi put će svirati u Rijeci, gdje će promovirati dva studijska EP-a – »The Last Dawn« i »Rays of Darkness« izdana u studenom 2014. godine. HELEN MONEY (USA): čelistica, Alison Chelsey, poznata je u svijetu glazbe po svojim modernim i odvažnim kompozicijama, ispunjenim pustolovnim težnjama u kreiranju vlastitog zvuka i performansa.

VIŠE


Dan 4 i Dan 6▕ Filmovi                                       ImpulseFestival2015Film

“FRANK” & “PULP: a Film About Life, Death & Supermarkets”

četvrtak, 23. 4. & subota, 25. 4. u 21 sat

Selekcija Impulse filmova nastala je u suradnji s europskim kinom mjeseca travnja: u Art-Kinu Croatia prikazat će se komedija o mladiću Jonu i ekscentričnim rock glazbenicima “FRANK” i “Pulp: A Film About Life Death & Supermarkets” – film o jednom koncertu i ‘običnim’ ljudima.

VIŠE


Dan 4▕ Tribina                                                                                                            

ImpulseFestival2015Tribina

Kako promovirati glazbeni program – od klupskog koncerta do festivala
OKC Palach, 23. 4. u 18 sati

gosti:
Sanjin Đukić ( LAA )
Matjaž Manček (Kino Šiška, MENT)
Zoran Stajčić (Ravno do dna, Rolling Stone)
Dražen Baljak (Neuro Radnik, Work The Floor, Let 3, Hartera)
moderator: Igor Bajok

VIŠE


Dan 5▕ Koncert                                                                                       wovenhand_impulse2015

WOVENHAND (USA) & MARRIAGES (USA)

OKC Palach, 24. 4. u 22 sata

Headliner ovogodišnjeg Impulse festivala projekt je karizmatičnog Davida Eugenea Edwardsa, kultni Wovenhand. Posljednji od sedam izdanih albuma, Refractory Obdurate, pokupio je sjajne kritike i Pitchforkovu osmicu. Osim što će promovirati potonji album, riječkoj će publici pružiti nezaboravno iskustvo zbog kojeg je Edwards na glasu kao jedan od najboljih live izvođača američke nezavisne scene. MARRIAGES (USA) je band sastavljen od bivših članova Red Sparowesa, Emme Ruth Rundle (vokal i gitara) i Grega Burnsa (bas i sintsajzer). Marriages spada u one bendove čiji rock zvuči mračnije, hladnije, dramatičnije i sirovije, a za razliku od Sparowesa u prvi plan stavlja Emmin vokal.

VIŠE


Dan 6▕ Sajam ploča                                                                                 Sajam ploča     

OKC Palach, 25. 4. od 10 sati                                                                       

 

Ljubitelji vinila i na ovogodišnjem izdanju Impulse festivala dobivaju svoj dan. Dakako, radi se o sajmu ploča, svojevrsnom ritualnom okupljanju zaljubljenika u gramofonske ploče, ali i glazbenu kulturu općenito. Poprište akcije i ovoga je puta OKC Palach, a ukoliko vrijeme dozvoli sajam se prebacuje na otvoreno u Kružnu ulicu (tik do OKC-a Palach). Ulaz na sajam je slobodan, nema najma za izlagače.

VIŠE


 Dan 7 ▕ Osvrt na glazbenika: Tim Buckley                                                         Osvrt na Tima Buckleyja

OKC Palach, 26. 4. u 18 sati

Dva viđenja jednog glazbenog opusa (Ronalda Rajkovića i Miodraga Vučinića) o liku i djelu Tima Buckleya, 40 godina nakon njegove smrti.

VIŠE