17. siječnja 2023.

Ilustrirana knjiga mitologije Istre i Kvarnera – uspješno završen projekt

NAZIV PROJEKTA: Ilustrirana knjiga mitologije Istre i Kvarnera
MJESTO PROVEDBE: Pula, Rijeka
VRIJEME PROVEDBE: 2022./2023.

CILJ: Detaljno istražiti mitologiju Istre i Kvarnera, točnije slavensku mitologiju. Nakon proučenih tekstova, cilj je bio dati vlastitu umjetničku interpretaciju kroz ilustracije, no ostati vjeran bogatom slavenskom folkloru. Nadalje, bilo je od ekstremne važnosti da su ilustracije vizualno jasne osobama koje ih pregledavaju, u smislu tekstualnog i vizualnog djela. Nekakav generalno veći cilj bio je približiti ljude Istre i Kvarnera njihovom bogatom kulturom koja nažalost danas nije vrlo vidljiva.

U organizaciji projekta sudjelovalo je ukupno 5 studentica i studenata.

Utjecaj projekta na studentsku zajednicu i unaprjeđenje standarda

Provedba projekta poput ovog potiče međusobnu studentsku suradnju. Meni kao autorici i voditeljici projekta od iznimne je važnosti da studenti različitih odjela međusobno surađuju. Nadalje, mitologija Istre i Kvarnera ekstremno je bogata te se nažalost s njom vrlo rijetko dotičemo. Folklor kao takav ne smije biti zaboravljen i velik je dio hrvatske kulturne baštine.

Voditeljica projekta je APURI studentica Mariana Ban, a projekt se provodi uz financijsku potporu Sveučilišta u Rijeci – Studentskog kulturnog centra.