30. listopada 2019.

„I’m not a robot“ – hortikulturno umjetnička intervencija na Kampusu!

I’m not a robot by DarkoFritz

I’m not a robot“ umjetnička je intervencija u okviru rezidencijalnog programa Vitamin D unutar programskog pravca 27 susjedstava Rijeka 2020 EPK. Umjetnik Darko Fritz, koji je još prošle godine najavio svoj projekt, Umjetnost u javnom prostoru“ , na Sveučilištu u Rijeci, točnije sveučilišnom Kampusu na Trsatu, izvest će svoj rad.

Projekt je također odabran i u sklopu Programa „Zeleni pojas“ u organizaciji INE.

Završetkom umjetničkog rada, ostvarit će se kulturni topos, uz to umjetnička intervencija pridonosit će kvalitativnom unapređenju korisnika i posjetitelja Kampusa.

Najvidljiviji dio projekta je sanacija trenutno zapuštene površine (teren veličine 44 x 21 metara uz zgradu Građevinskog fakulteta), kroz sadnju nove vegetacije uz naravno očuvanje već postojeće.

Ovaj umjetnički rad bit će izveden na poseban način u formi malog parka: vizualno umjetnički oblikovane hortikulture s uređenim okolišem. Park je oblikovan na poseban likovni način, sadnicama s biljem koji u vizualnom dojmu ispisuju veliki tekst „I’m not a robot“. Ova posebna tipografija, slika u prostoru, bit će oblikovana tako da se prilagodi odabranim materijalima, veličinom i specifičnim položajem na terenu!

Nadalje, hortikulturnu jedinicu „I’m not a robot“ planira se izraditi od organskih i neorganskih materijala, kakvi su uobičajeni u oblikovanju parkova. Stoga ćemo surađivati s udrugom Dragodid, koja će voditi radionice izrade suhozida. Uključit će se studenti, volonteri te zainteresirani građani, a organizaciju vrta i sadnju biljaka (Parthenocissus i lavanda), koje odgovaraju lokalnoj klimi, obavit će se uz superviziju krajobraznih arhitektica iz KD Čistoća d.o.o

Park će služiti studentima, profesorima, stručnim suradnicima i ostalim zaposlenicima pri Sveučilištu, ali i stanovnicima grada Rijeke (mlađi i stariji), posebno okolnih susjedstava Trsat, Vojak, Krimeja, Gornja Vežica i Podvežica.