01. listopada 2019.

Giovanni Robbiano otvara edukacijski program 6. STIFF-a

Na ovogodišnjem, šestom izdanju Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF (Rijeka, Art-kino, 17. – 20. 10.), moći će se pogledati 45 sjajnih kratkometražnih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova iz preko 20 zemalja svijeta.

6. STIFF

Ovogodišnja tema festivala je Strah, stoga će se kroz program 6. STIFF-a diskutirati o uzrocima i posljedicama kulture straha, o interesima, ulogama i narativima koji nas plaše i stvaraju individualnu, ali i opću nesigurnost. Na šokantan, duhovit, poetičan, hrabar i metaforičan način, filmovi ove godine promatraju malog čovjeka u vrtlogu suvremenog društva.

U skladu s temom, bogat edukativan program pod nazivom Fearless Filmmaking će se kroz seriju radionica, predavanja i tribina usmjeriti na metode otpora, borbe protiv straha i opresije, s naglaskom na kreativne i hrabre izražaje i odluke u filmu i umjetnosti.


Svakako treba istaknuti intenzivnu trodnevnu radionicu razvoja scenarija pod vodstvom renomiranog scenarista, redatelja i profesora Giovannija Robbiana na kojoj će se polaznici baviti analizom i razvojem scenarija s fokusom na njihove ideje i projekte.
G. Robbiano je predavao na mnogim sveučilištima u Italiji i Francuskoj. Bio je pročelnik međunarodnog odjela na Filmskoj i televizijskoj školi Akademije izvedbenih umjetnosti u Pragu (FAMU), te predavač i konzultant pri Venecijanskom i Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu.
Radionica će se održati od 15. do 17. listopada 2019. godine s početkom u 17 sati u prostoru Mini Art-kina.
Broj polaznika je ograničen, stoga je potrebno poslati kratko motivacijsko pismo i svoje podatke za kontakt na office@studentfilmfestival.eu. Rok za prijavu je 9. listopada 2019.


Osim radionice scenarija, dvodnevna radionica o distribuciji “Distribuiraj to!” pod vodstvom producentice i redateljice Morane Komljenović uputit će polaznike u svijet mogućnosti i metoda distribucije audiovizualnih djela s fokusom na suvremene tendencije.
Edukativni program prilagođen je osobama raznih razina znanja i iskustava, a namijenjen je redateljima, producentima, kulturnim djelatnicima u audiovizualnoj industriji, studentima raznih usmjerenja kao i zainteresiranim pojedincima.
Radionica je otvorena za javnost, a održat će se 19. listopada u 15 sati i 20. listopada s početkom u 14 sati u Mini Art-kinu.


One koji smatraju da se filmom nemoguće baviti bez financijske podrške institucija razuvjerit će članovi riječko-sisačkog B.A.K.A.kolektiva koji će podijeliti iskustvo rada na potpuno nezavisnom igranom filmu “Ples bijelog ljeta“.
O produkcijskim uvjetima ovog filma govorit će Goran Nježić, producent, koscenarist i koredatelj i Sara Salamon, snimateljica i montažerka. Cilj radionice je prikazati mogućnosti i ograničenja indie produkcije kroz analizu kadrova i produkcijskih zahvata s naglaskom na hrabrost u izričaju.
Radionica je otvorena za javnost, a održat će se u subotu, 19. listopada s početkom u 12 sati u Mini Art-kinu.


Međunarodni studentski filmski festival STIFF, festival posvećen studentskom filmu čija je svrha predstavljanje najbolje svjetske studentske produkcije široj publici, organiziraju Udruga Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina. Podupiru ga Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Sveučilište u Rijeci, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Sve novosti o STIFF-u pratite na službenim starnicama festivala 🙂