13. svibnja 2019.

‘Čarobni dan’- nastavlja se izvrsna suradnja UNIRI i dječjeg vrtića Đurđice

čarobni dan – svibanj 2019
Prvi ciklus projekta Čarobni dan održan je u studenom 2018. godine. Pokrenut je na inicijativu Kampus kreativnog tima Sveučilišta u Rijeci (KKT), u suradnji s dječjim vrtićem „Đurđice“ na Vojaku.
S obzirom na veliki uspjeh i za interesiranost, projekt se nastavlja i u 2019. godini te će se drugi ciklus održavati u svibnju 2019.

Susjedstvo Kampus, kao jedno od susjedstava u okviru programskog pravca 27 susjedstava (Rijeka EPK 2020), kroz Kampus kreativni tim, ispunjava zadani cilj – povezuje građane s prostorom i radom Sveučilišnog Kampusa i Sveučilišta u Rijeci upravo kroz projekt kao što je Čarobni dan.
S obzirom na veliki uspjeh i zainteresiranost, projekt se nastavlja i u 2019. godini.
U drugom ciklusu projekta Čarobni dan  koji će se odražavati do kraja svibnja – djeca također imaju priliku sudjelovati na različitim i uzbudljivim aktivnostima iz područja znanosti i umjetnosti.
Profesorice, profesori te studenti ponovno su se iskazali i pripremili zanimljive radionice.

Prvu radionicu u svibnju održala je profesorica Anita Rončević s Učiteljskog fakulteta.  Upoznala je djecu s tehnikom Batik. Bojili su tkanine bojama i dobili različite uzorke. Također, upoznala ih je i s tehnikom azijski Batik, odnosno crtanje vrućim voskom po tkanini, zatim oslikavanje bojom dijelova gdje nema voska.

Profesorica Jasminka Mezak, također s Učiteljskog fakulteta, potaknula je računalno razmišljanje kod djece. Na vrlo zabavan način, kroz igru, djeci je objasnila pojam algoritma bez korištenje računala, odnosno uz snalaženje na papiru (labirint) i u prostoru (pojmovi lijevo-desno, gore-dolje i sl.).
Inače ova radionica je dio Erasmus+ projekta „Games for Learning Algorithmic Thinking“ (GLAT), kojeg koordinira Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci, a Učiteljski fakultet je jedan od partnera.

Osim profesorica i studentica s Učiteljskog fakulteta, još nas čekaju zanimljive radionice koje su pripremili prof. Marin Karuza s Odjela za fiziku i prof. Vedrana Mikulić Crnković s Odjela za matematiku.

Prepoznata je potreba za suradnjom Sveučilišta i dječjeg vrtića stoga se vidi dugoročnost projekt Čarobni dan te nastavak aktivnosti u budućnosti.


Sveučilišni Kampus dio je programa 27 susjedstava koji nastaje u sklopu Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, programa koji pruža višestruke prilike za kulturnu razmjenu diljem cijele Europe, stvarajući neformalne mreže inter-susjednih kulturnih aktivnosti i nove društvene centre. Kampus kao jedno od 27 susjedstava jedinstven je primjer sinergije znanosti i kulture grada koja se događa na svim razinama.
__________________________________________________________________________________________________________________________
Sveučilište u Rijeci je tijekom 2017. godine oformilo širu radnu skupinu naziva
Kampus kreativni tim (KKT) u kojoj sudjeluje veći broj profesora/ica  asistenata/ica, kulturnjaka i studenata te operativni tim, Izvršni odbor KKT-a čija je zadaća koordinacija i operacionalizacija predloženih ideja, projekata i programa koji bi se kroz sljedeće dvije godine (2019./2020.) odvijali u suradnji Sveučilišta, EPK 2020. i građana/nki.
__________________________________________________________________________________________________________________________
Dječji vrtić Đurđice na Vojaku, čak šesti po redu novi vrtić koji je Grad Rijeka realizirao posljednjih godina. Vrtić provodi desetosatni redovni cjelodnevni program te ima upisano 170 djece. Nove su Đurđice, površinom čak pet puta veće od starog vrtića mogu primiti dvostruko više odgojnih skupina i svojim standardom predstavljaju maksimum hrvatskog odgojno-obrazovnog rada.