31. ožujka 2023.

Fanzin .drugost – uspješno završen projekt

NAZIV PROJEKTA: Fanzin .drugost
MJESTO PROVEDBE: Rijeka, OKC Palach
VRIJEME PROVEDBE: od 10.02.2023. do 19.12.2023.

CILJ: Izdati četvrti broj studentskog fanzina .drugost (u tiskanom i online izdanju), te ponuditi studentima kulturalnih studija prostor za razmjenu znanja stečenih tijekom studija i konstruktivnu kritiku usmjerenu ka unapređenju vještine pisanja, kao i prostor vidljivosti. Opći cilj je napraviti kreativno-akademsku manifestaciju koja će biti produkt studenata/ica kulturalnih studija Filozofskog fakulteta u Rijeci i susjednih zemalja. To smo postigli tako što smo poziv za prikupljanje radova proslijedili odsjecima iz regije, te ih lektorirali i dorađivali u konzultaciji sa studentima/autorima. Također, organiziranjem promocije u sklopu programa „SKC za 10!“, te najavama i reportažom u medijima Novi list i ArtKvart, predstavili smo fanzin .drugost i široj publici.

Na promociji fanzina bilo je oko 60 ljudi, a online izdanje fanzina dostupno je studentskoj i široj publici. U projektu je sudjelovalo 6 studentica.

Utjecaj projekta na studentsku zajednicu i unaprjeđenje standarda

Ovim smo projektom upoznali šire čitateljstvo s temama kojima se kulturalni studiji bave i koje su obično vrlo privlačne mladima, te vjerujemo da smo na taj način potaknuli promišljanje o tim temama i izvan samog Odsjeka za kulturalne studije. U užem smislu, vezano uz naš odsjek, postoji i edukativni aspekt, jer čitanjem tuđih radova i sami dobivamo ideje o tome na koje se sve načine nekoj temi može pristupiti – a spajanjem različitih ideja, znanja i perspektiva, dobivamo puno bolji rezultat nego kada se oslanjamo samo na ono što nam je na pojedinačnoj razini već poznato. Naposljetku, smatramo da je važan dio ovog projekta i aspekt peer-to-peer review-a, odnosno čitanje i kritički osvrt studenata na radove svojih vršnjaka.

Provedba ovog projekta nam je pomogla razviti vještine potrebne za timski rad, pisanje i prijavu projekta, te njegovo planiranje i organizaciju. Veliki interes studenata dodatno nas je motivirao za nastavak ovog projekta.


.drugost – otvoren poziv!

Već tradicionalno SKC podupire super projekt “Studentski fanzin .drugost”, za čije je ovogodišnje izdanje upravo izašao poziv za dostavu radova kojeg prenosimo niže u nastavku…

Drage studentice i studenti kulturalnih studija, vaše uredništvo se ove godine izmijenilo, ali s ništa manjom željom da zaprimamo zanimljive radove. Zahvaljujemo starom uredništvu koje nam je prenijelo sva potrebna znanja, i Studentski kulturni centar Rijeka koji prepoznaje naš rad te nam je i ovoga puta, iako smo u nešto drugačijem sastavu, ukazao povjerenje i podršku. Samim time, sa zadovoljstvom ovaj semestar započinjemo otvaranjem poziva za prikupljanje radova za četvrti broj fanzina! Kao i prethodna dva broja, i ovaj će biti objavljen u online i u pisanom izdanju.

Nakon mnoštva interesantnih tema kojih smo se dotakli u prošlom broju – od odnosa moći, preko diskursa, pa sve do vizualne komunikacije – jedva čekamo vidjeti što će nam ovogodišnji radovi donijeti!

UVJETI I PRAVILA

Kako bi vama i sebi u najvećoj mjeri olakšali, nastavljamo praksu primanja radova koji su u skladu sa uputama o citiranju i parafraziranju, kao i pravilnog sastavljanja popisa literature. Njih možete pronaći na slijedećem linku: bit.ly/fanzindrugost. Molimo vas da se istih pravila držite jer radove koji nisu u skladu sa njima nažalost nećemo moći uzeti u obzir. Također, na navedenom linku možete pronaći i dosadašnje brojeve fanzina.

KAKVE RADOVE ZAPRIMAMO?

Fanzin .drugost i ove godine ima cilj objaviti radove raznih poučnih, zabavnih i upečatljivih tematika, te dati priliku studentima da ih predstave širem čitateljstvu. Stoga vas pozivamo da šaljete bilo koje vrste radova i tekstova; seminare, znanstvene radove, istraživanja, eseje… Broj radova koje možete poslati nije ograničen, pa slobodno pošaljite i više njih!

KAKO POSLATI RAD(OVE)?

Svoj(e) rad(ove) možete slati na e-mail: fanzin.drugost@gmail.com

Radove zaprimamo do 01.05.2023.g. Veselimo se čitanju vaših radova!


Voditeljica projekta je FFRI studentica Lucija Ćurković (uz kolegice iz grupe “Drugarice”) , a projekt se provodi uz financijsku potporu Sveučilišta u Rijeci – Studentskog kulturnog centra.