04. ožujka 2020.

Drugi dan Festivala Susjedstva Kampus

Naš Festival Susjedstva Kampus, već je nažalost na pola puta do završetka.

Slogan našeg Festivala Susjedstva Kampus je Camp(with)Us — Kampus za sve, tako je i program namijenjen svima!

Drugog dana Festivala, predstavljeni su sljedeći projekti:

Sveučilišni profesori i studenti i drugi dan su prezentirali izvrsne projekte.

Projekt izv. prof. Ingeborg Fulepp mag.art., mr.sc. pod nazivom Šetnja sjećanja obuhvaća video razgovore s lokalnim stanovništvom u susjedstvu Kampusa. NJihova sjećanja doprinose boljem razumijevanja mladih o povijesnim događajima i osobnim sjećanjima. Video razgovori obogaćeni su slikama okolišne šetnice, odnosno snimljenim materijalima za projekt „Od Trsatske gradine do Astronomskog centra“. Projekt uključuje studente i mentore koji obrađuju temu koristeći se postojećom tehnologijom virtualne  i proširene stvarnost (VR I AR). Projekt ostvaruju studenti triju akademija (APURI, ALU i ADU) uz mentorstvo profesora.

Profesorica dr.sc. Ana Alebić-Juretuć, dipl. ing. uspješno je održala prezentaciju knjige „Mornarička akademija u Rijeci – Civilni značaj vojne ustanove“. Kako kaže profesorica Alebić-Juretić Mornarička akademija u Rijeci bila je najznačajnija obrazovna ustanova 19. stoljeću čiji su profesori aktivno sudjelovali u istraživanjima. Među njima su dva znanstvenika svjetskog glasa: fizičar Peter Salcher, zbog rada na području akustike s Ernstom Machom te kemičar Josef Koettstorfer, čija se metoda za analizu masti, tzv. Koettstrferov ili saponifikacijski broj i dan danas koristi. U tu kategoriju spada i neopravdano zaboravljeni Emil Stahlberger, koji je već 1874. godine objavio i knjigu o plimi i oseki u Riječkom zaljevu, gdje je opisao pojavu danas poznatu pod nazivom meteotsunami.

Kroz projekt Inspiracije iz nanosvijeta – radionice i izložba, ostvarila se divna međuinstitucionalna suradnja Akademije primijenjenih umjetnosti i Laboratorija za pretražnu elektronsku mikroskopiju, zajedničkog laboratorija Odjela za fiziku i Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci. Radionicu, kako radi elektronski mikroskop održala je doc. dr. sc. Ivana Jelovica Badovinac i to u samom Laboratoriju za pretražnu elektronsku mikroskopiju. Cilj projekta je promocija znanosti i umjetnosti, odnosno upoznavanje zainteresiranih posjetitelja i djece predškolskog uzrasta, kroz interaktivne aktivnosti, s poticajima iz nanosvijeta i s radom elektronskog mikroskopa.

Za kraj dana su nas razveselili studenti s Odjela za Biotehnologiju iz udruge USBRI pod vodstvom studenta Marka Rubinića. Kroz svoj projekt Putujući znanstvenici nastojali su popularizirati znanost primarno među učenicima nižih razreda osnovnih škola te među djecom predškolske dobi. Proveli su interaktivne radionice izvođenja pokusa. Sami pokusi su osmišljeni na način da zainteresiraju djecu o samoj znanosti, a ovisno o uzrastu učenika, pokusima se objašnjavaju se i osnovni pojmovi biologije, kemije i fizike.