21. studenoga 2023.

DÉMODÉ – Multimedijalna izložba

Otvorenje 22.11. 2023. U 21:00 Galerija SKC
Izložba je otvorena do 26.11. 2023. od 13:00 – 19:00

Izložba Démodé okuplja radove koji se bave temom prolaznosti i mijena kroz proteklo desetljeće. Autori i autorice kroz različite audio-vizualne formate i perspektive progovaraju o globalnim, ali i intimnim promjenama koje su išle u korak s porastom i razvojem komunikacijskih i informacijskih tehnologija, klimatskim krizama, ratovima i drugim promjenama u društvenim praksama vođenim kapitalističkim sistemom. Stavljajući u kontrast manjak prisutnosti u trenutku i preopterećenost radom s apelom na izron iz prividne stvarnosti, mladi umjetnici i umjetnice kroz duboko intimne prikaze i društvene osvrte propituju prošle i sadašnje akcije kojima smo došli do trenutnog stanja, istovremeno se pitajući so budućnosti

Globalni procesi zadnjeg desetljeća oblikuju život pojedinca i društvenu stvarnost. Iako razmišljanje o vrtoglavom prolasku vremena budi u nama svijest vlastite prolaznosti i odgovornosti prema budućnosti koja se možda ne čini vedrijom od već tmurne sadašnjosti, svojim radovima umjetnice i umjetnici pružaju osjećaj kako nismo sami, te poručuju da je naše ljudsko iskustvo u individualiziranom svijetu današnjice kolektivnije nego što ponekad mislimo. Ono što je potrebno je biti aktivan gledatelj, a time i potencijalni akter u pozitivnim promjenama za boljitak, uz činjenicu da je jedina stalna stavka upravo sama promjena.

Izlažu umjetnice i umjetnici: Marc Lee (CH), Valentin Fedorov (RU), Pauline Blanchet (FR/MK), Aino Kontinen (FI), Nicole Kouts (BR), Terry Cole (US), Clara Pallí Monguilod (ES/NL), Anxious to Make (US), Kemil Bekteši (RS), Jelena Kovačev i Jelena Petrić (HR), Petra Mrša (HR), Gabriel Hensche (DE)

Studentski selektorski tim: Katarina Erak, Ema Puceković, Toni Buškulić, Dominik Višnjić, Katarina Kožul pod mentorstvom Elene Apostolovski.

Polaznice i polaznici kustoske radionice: Toni Buškulić, Anamarija Šepl, Ema Puceković, Tina Tus, Lucija Kolovrat, Lucia Marcan i Katarina Erak promišljali su o radovima, konceptu izložbe, radili na katalogu te smišljali i provodili postav izložbe.

CJELOKUPNI STIFF studentski galerijski tim: Tara Glavan, Jana Telebar, Anamarija Šepl, Tea Turkalj, Laura Urban, Marija Blašković, Ema Puceković, Aneli Sošić, Lucia Marcan, Lucija Kolovrat, Tina Tus, Toni Buškulić, Katarina Erak, Katarina Kožul i Dominik Višnjić.10. STIFF podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Goethe institut.

Dio teksta preuzet je sa službene stranice studentfilmfestival.eu