06. ožujka 2020.

Četvrti, poslijednji dan Festivala Susjedstva Kampus

U četvrtak, 05. ožujka, održan je četvrti dan, ujedno i posljednji dan Festivala Susjedstva Kampus.

Posjetitelji su imali prilike saznati sve o projektima:

Pametne STEM radionice je projekt prof. dr. sc. Saše Zelenike, kroz koji se djeca predškolskog i školskog uzrasta (od 5 do 15 godina) te šira javnost, upoznaju s osnovama rada na STEMI robotima te osnovama 3D tiska i skeniranja. Uključena su i popularno-znanstvena predavanja na temu pametnih tehnoloških rješenja, korištenja svjetla u biomedicini i terapiji, o imunologiji te o ulozi STEM područja u demokratskom društvu. Ovo je bio treći od četiri ciklusa projekta! Četvrti ciklus nas očekuje u nadolazećim mjesecima.

Projekt Mušice u nastavi voditeljice doc.dr.sc. Rozi Andretić Waldowski s Odjela za biotehnologiju, povezuje Laboratorij za genetiku ponašanja, Odjela za biotehnologiju, UNIRI, s odgojno-obrazovnim stručnjacima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama. Cilj projekta je edukacija nastavnika za korištenje živog laboratorijskog modela vinske mušice putem kojeg se učenicima kroz aktivno sudjelovanje i provođenje pokusa olakšava usvajanje znanja iz biologije. Predavanju i radionici su prisustvovali učenici i Medicinske škole u Rijeci i učenici Srednje škole “Vladimir Nazor” Čabar.

Projekt Sušak- umjetnost sjećanja, je audiovizualna dokumentacija sjećanja. Kroz pohranjivanje usmenih izjava i dokumentaciju obiteljskih i drugih fotografija, osobnih dokumenata i predmeta koji svjedoče sušačku priču, projekt i na razne druge načine, posebice umjetničke, promišlja i prezentira različite aspekte iskustva „nepostojećega grada“. Kao takav, pridonosi arhivu usmene povijesti potrebnome za buduće studije i istraživanja, ali i rezultira mapiranjem grada i muzealizacijom sušačke baštine. Na projektu surađuju studenti s odsjeka za Kulturalne studije i članovi Klub Sušačana. Trenutnu fazu projekta su predstavile doc.dr.sc Sarah Czerny i prof. Daniela Samaržija.