27. studenoga 2019.

Čarobni dan – aktivnosti kroz listopad i studeni 2019

Projekt Čarobni dan, pokrenut je prije godinu dana i uspješno se nastavlja suradnja između Sveučilišta u Rijeci (KKT), i dječjeg vrtića „Đurđice“ na Vojaku.

Čarobni dan – suradnja UNIRI i dječjeg vrtića Đurđice

Projekt Čarobni dan pokrenut je na inicijativu Kampus kreativnog tima Sveučilišta u Rijeci (KKT), a uključuje održavanje i provedbu kratkih, kreativnih i inovativnih aktivnosti u formi radionica iz područja znanosti i umjetnosti namijenjenih i prilagođenih djeci predškolskog uzrasta koje predlažu, kreiraju i izvode profesori i studenti Sveučilišta u Rijeci u suradnji sa stručnim timom vrtića.

U ovom ciklusu Čarobnog dana, aktivnosti su održali Odjel za fiziku, Odjel za biotehnologiju, Odjel za matematiku te Medicinski fakultet u Rijeci – Dentalna medicina.

Profesorice i profesori, kao i njihovi studenti i u ovom ciklusu su osmislili kreativne aktivnosti, kojima su razveselili one najmlađe.

Održavanjem ovakvih aktivnosti, sveučilišni profesori educiraju i odgajateljie u vrtiću, koji zatim mogu ponavljati aktivnosti, kako bi ih najmlađu upotpunosti usavršili.

Putujući znanstvenici (Udruga studenta Biotehnologije – Marko Rubinić) su ih, kroz interaktivne radionice, naučili kako biti znantsvenici! Praktičnim primjerom su im pokazali kako izvesti kromatografiju, odnosno odijeliti boje i kad se ne nalaze u laboratoriju.

Profesorica Ivana Poljančić Beljan, s Odjela za Fiziku, najmlađima je predstavila čak dvije aktivnosti Igrajmo se atoma! i Čarobni zvuci fizike.

Kroz prvu aktivnost, djeca su naučila izvoditi kinestetčke pokuse. Učinkoviti su jer doprinose učenju izravnim iskustvom na primjer kako je to biti atom, čestica u valu ili elektron.
U drugoj aktivnosti su kroz izvođenje pokusa s jednostavnim, priručnim sredstvima (čaše, slamke, žlice, i dr.), proizvodili različite zvukove i naučili što je to zvuk te kada nastaje viši, a kada niži ton.

Osim što profesori i profesorice aktivnosti održavaju u vrtiću “Đurđice”, najmlađi jako vole doći u posjet u susjedstvo Kampus, točnije Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije. Tako su imali priliku sudjelovati na Pametnim STEM radionicama pod vodstvom profesora Saše Zelenike i naučiti kako se primjerice upravlja robotom putem pametnih telefona ili gdje se nalazi koji oran u ljudskom tijelu.

Upoznavanje sa zdravim načinom prehrane, zatim edukacija o morfologiji zuba, uz demonstraciju četkanja zbuća na modelima, pokazali su studentice s Medicinskog fakuleta – Dentalna medicina, pod vodstvom profesorice Renate Gržetić.

S Odjela za matematiku (profesori Vedrana Mikulić Crnković i Bojan Crnković) prikladno su naučili predškolce, kako pomoću matematike izraditi ukrase za bor! Tako su uz pomoć osne simetrije, pokazali svoju kreativnost i izradili predmete koji će zasigurno uljepšati nadolazeće blagdane.