24. svibnja 2023.

Streetartera – uspješno završen projekt

NAZIV PROJEKTA: Steetartera
MJESTO PROVEDBE: Kampus Sveučilišta u Rijeci
VRIJEME PROVEDBE: 26.05.2023.

CILJ: Objedinili smo desetak stilski različitih umjetnika s područja cijele Hrvatske koji su cijeli dan oslikavali panele obješene među stablima te zidove ulaska na samo područje Kampusa. Nekoliko panela pripremili smo i za ljude koji bi se voljeli iskusiti u streetart umjetnosti. Uz cijelo dnevno oslikavanje spremili smo nastupe breakdance i hip hop skupina te zabavu uz disko i funk zvukove u vodstvu DJ-a Svena Mišković. Također na samom događanju smo pripremili i hranu, a za osvježenje je bila zadužena ekipa iz Nemo puba.

Događaj je posjetilo više od 50 ljudi, od kojih su većina bili studenti i studentice. U projektu je sudjelovalo 10 do 15 ljudi.

Utjecaj projekta na studentsku zajednicu i unaprjeđenje standarda

Pomoću projekta „streetartera”pružali smo podršku kreativnosti i izražavanju. Oslikavanjem panela potaknuli smo kreativnost studenata i potaknuli ih da se izraze kroz umjetnosti. To je potaknulo umjetnički duh među studentima i pružalo im platformu za izražavanje. Unaprjeđenje studentskog standarda i iskustva studiranja na sveučilištu proizlazi iz stvaranja poticajnijeg, inspirativnijeg i poticajnijeg okruženja. To može rezultirati većim zadovoljstvom studenata, poboljšanjem akademske produktivnosti te povećanjem osjećaja pripadnosti sveučilišnoj zajednici. Također, moglo bi privući pažnju i interes potencijalnih studenata, što bi moglo pozitivno utjecati na reputaciju sveučilišta.

Projekt nam je dao priliku razviti svoje vještine u vođenju projekata, suradnji s umjetnicima, upravljanju resursima i vremenom te koordinaciji timova. Ovo iskustvo nam je bilo korisno i u provedbi budućih aktivnostima. Organizacija ovakvog projekta omogućila nam je stvaranje veza s umjetnicima, studentima i ostalim aktivnostima u umjetničkoj i obrazovnoj zajednici. To može rezultirati novim prilikama za suradnju ili buduće projekte. Vidjeti rezultate našeg rada u obliku oslikanih panela donio nam je osobno zadovoljstvo i ponos. Svaki projekt donosi izazove i mogućnosti za učenje. Pomoću ovog projekta naučili smo izazove vođenja projekta, rješavanja problema i prilagodbe promjenama u realnom vremenu.


Briješ na street art eru?

U petak, 26. svibnja 2023., od 10 ujutro pa sve do kraja dana udruga za mlade “Briješ?” na Kampusu stvara atmosferu street arta s ciljem poticanja aktivističkog diskursa kroz sferu umjetnosti.

Uz cjelodnevno oslikavanje čak 10 umjetnika iz cijele Hrvatske, spremaju se i nastupi hip hop skupina te zabava uz disko i funk zvukove studentskog DJ-a.

Street art grana je umjetnosti koja se ne ograničava samo na vizualnu. Njegova era započela je kao društveni komentar na političko koliko i socijalno stanje društva s ciljem poticanja aktivističkog diskursa kroz sferu umjetnosti, a dio te studenti će prenijeti na Kampus.

Objedinili smo desetak stilski različitih artista s područja cijele Hrvatske koji će od jutra do mraka oslikavati pomične panele na Kampusu. Nekoliko
panela osigurano je i za sve zainteresirane da uz vodstvo umjetnika izrade svoje radove koje ćemo ostaviti da krase Kampus taman prije najdražeg perioda svakog studenta, kraja akademske godine.

Uz cjelodnevno oslikavanje spremaju se i nastupi breakdance i hip hop skupina te zabava uz disko i funk zvukove uz studentskog DJ-a Svena Miškovića, a kako bi se mogli cijeli dan družiti s nama pobrinuli
smo se da ne ogladnite i ne ožednite. Oslikavanja, fažol, cuga, zika i još svašta nešto… Dođi, vidi, slikaj, pleši!


Voditelji i voditeljice projekta su Hana Belobrk, Dante Šolić Hay, Tomislav Volarić, Nikola Veselčić , a projekt se provodi uz podršku Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.