BAKICE – izrada i izložba dokumentarnih stripova

U četvrtak 17. prosinca 2020. godine, s početkom u 20 sati, u Galeriji SKC održat će se otvaranje izložbe "Izložba dokumentarnih stripova "Bakice"", ulaz je naravno, uz pridržavanje epidemioloških mjera, slobodan. Izložba se može pogledati do 20. prosinca 2020. godine

Kolektiv Igralke

Na izložbi dokumentarnih stripova “Bakice” predstavit će se studentski radovi inspirirani životima siromašnih žena starije životne dobi koje žive na rubu siromaštva i preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče?

Projekt “Bakice - izrada i izložba dokumentarnih stripova” studentski je doprinos većem, međunarodnom projektu, satirično-dokumentarnoj predstavi “Bakice”. Predstava nastaje u produkciji Savez udruga Molekula u partnerstvu s KUD Transformator iz Ljubljane i umjetničkom organizacijom Kolektiv Igralke te je uvrštena u službeni program Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.
Premijera će će se održati 21. prosinca 2020. godine u Filodrammatici.

Autorice predstave provele su etnografsko istraživanje o životu skupljačica boca te su svoja iskustva podijelile sa studentima (Mariana Ban, Lana Drožđek, Antonio Filipović, Paola Glavaš, Petra Hršak, Klara Punjek, Sara Sabol i Lejla Tomić) 1. godine preddiplomskog studija slikarstva na kolegiju “Ilustracija i strip” pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Uz podršku nositelja kolegija izv. prof. art. Damira Stojnića i mentorstvo asistentice Korine Hunjak, mladi umjetnici uzeli su priče s terena kao polazišta i inspiraciju kako bi u žanru “dokumentarnog” stripa istražili i izrazili vlastite doživljaje ove tematike.

Ovo je predstava o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina i o svima nama. Autorice predstave povezale su se s četiri žene koje su si odabrale imena Albina, Marta, Suzana i Ljudmila. Na osnovi priča tih žena autorice su u procesu skupno osmišljenog kazališta napravile predstavu u kojoj se te priče povezuju s pričama njihovih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Pozicija žene istražuje se kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život. U vrijeme kada je postalo “normalno” kopaju po kontejnerima, pitamo se gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo.

Stripovi-knjižice dijelit će se na izvedbama predstave “Bakice”, dok će za njih sakupljene donacije ići našim najvažnijim suradnicama na projektu, pravim “bakicama”, gospođi Albini, Ljudmili, Marti i Suzani koje su podijelile svoje priče.

Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić osnivačice su i članice umjetničke organizacije (kolektiva) Igralke. Osnovale su kolektiv jer su željele spojiti diplomirane i trenutne studenata različitih odsjeka Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Njima se u u ovom projektu priključila i Tjaša Črnigoj u ulozi redateljice i dramaturginje.

Na projektu su također radili:
Osobne priče podijelile: Albina, Ljudmila, Marta, Suzana
Scenografkinja: Paola Lugarić
Kostimografkinja: Tanja Blašković
Izbor glazbe: autorice i Sun Matt
Tehnički voditelj predstave: Matijas Kozić
Obrada zvuka: Sebastijan Tomažin
Dizajner vizuala: Oleg Morović
Grafička priprema i prijelom programske knjižice: Tanja Blašković Izvršna produkcija: umjetnička organizacija Kolektiv Igralke (Rijeka)
Produkcija: Savez udruga Molekula (Rijeka)
Partner: KUD Transformator (Ljubljana)


Voditeljica projekta je Ana Marija Brđanović, studentica APURIa, a projekt je su(financirao) Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.