29. ožujka 2023.

Ad hocK tjedan posvećen umjetnosti performansa

Trodnevni razgovori o umjetnosti performansa u sklopu projekta ‘Ad hocK tjedan posvećen umjetnosti performansa’ održao se od 3. do 5. travnja 2023. u prostoru Galerije SKC.

Fotografije: Matea Štedul, APURI studentica

Zahvala i osvrt u kratkom videu:


Ad hocK kultura promovira umjetnost performansa putem edukacije u smjeru osnaživanja publike, poticanja na izvedbeno stvaralaštvo te pisanje o performansu. Ideja projekta je studentsku, ali i širu populaciju upoznati s teorijama i akterima na sceni koji im mogu pomoći u kreiranju i produkciji vlastitih performansa, istraživanju i pisanju te objavljivanju tekstova.

Raspored:

3. 4. 2023. u 18h izv. prof. art. Tomislav Brajnović “Duh je jak, a tijelo slabo”

4. 4. 2023. u 18h  dr. sc. Iris Vidmar Jovanović “Filozofija izvedbenih umjetnosti”

5. 4. 2023. u 18h Branka Cvjetičanin “Digitalno beskućništvo / Digital Homlessness”

Projekt “Ad hocK tjedan posvećen umjetnosti performansa (Rijeka)” nastavak je na neformalni studentski projekt “Ad hocK kolegij u organizaciji studenata – umjetnost performansa” organiziran u Zadru, a nastao je kao reakcija na nedostatak obrazovanja u polju umjetnosti performansa. Ovaj ad hoc tjedan ili Ad hocKultura promovira umjetnost performansa putem edukacije u smjeru osnaživanja publike, poticanja na izvedbeno stvaralaštvo te pisanje o umjetnosti performansa. Ideja projekta je dijeljenje teorijskih i praktičnih znanja iz područja umjetnosti performansa, i općenito performansa kao forme. Cilj projekta je educirati studentice i studente kao i sve ostale zainteresirane  kako bi potaknuli formiranje aktivne publike žanra performansa, a osim toga želimo potaknuti polaznike programa da se upuste i u samostalno kreiranje performansa te da njeguju svoj kreativno umjetnički identitet, jednako kao i refleksivno kritički identitet.

Ovaj međusveučilišni studentski projekt nastaje kao refleksija želje za formiranjem mreže mladih umjetnica i umjetnika performansa te njihove inkluzije u već postojeći sustav. Na tragu te mreže, čiji je epicentar krenuo iz Zadra, preko Zagreba, projekt se nastavlja i u Rijeci.

Predavanja su namijenjena svoj zainteresiranoj publici i potpuno su besplatna.

Opisi predavanja

Tomislav Brajnović Duh je jak, a tijelo slabo

2019. godine riječki je MMSU organizirao razgovor Ulay-a i Jan Fabre-a pod naslovom “Prelaženje granica: redefiniranje okvira performansa u 21. stoljeću”. Ulay se osvrnuo na sam naslov razgovora i (performativno, ponavljajući nekoliko puta) postavio pitanje gdje je granica i što je to 21. stoljeće. Javio sam se na kraju razgovora s komentarom da je granica performansa tijelo i da ga ‘sistem’ zaobilazi. Povijesni sudar sa ‘sistemom’ je bio tjelesan, u revoluciji, ratu, protestu, štrajku, akciji… Sada se sudar događa na mentalnoj razini, ‘sistem’ napada duh, jer duh je jak, a tijelo slabo. Tijekom izlaganja predstavit ću performativna iskustva i obrazložiti stav da je gotovo s performansom tijela, da je on irelevantan u odnosu na zbivanja.

Iris Vidmar Jovanović Filozofija izvedbenih umjetnosti

U ovom ću izlaganju ukazati na neke od centralnih izazova koje izvedbene umjetnosti postavljaju pred filozofiju. Između ostalih, dotaknut ću se pitanja definiranja izvedbenih umjetnosti i umjetničkih izvedbi, njihova ontološkog statusa i načina postojanja, odnosa notnog/tekstualnog zapisa i izvedbe odnosno djela za izvedbu i izvedenih djela, problema autentičnosti u izvedbama, pitanjem interpretacije  notnog/tekstualnog zapisa te autoriteta skladatelja/pisca/redatelja. 

Branka Cvjetičanin Digitalno beskućništvo / Digital Homlessness

Umjetnost kao vještina proricanja budućnosti ili predprostor socijalne inovacije? Izlaganje o budućnosti izvedbe kroz prizmu ekonomije tijela u prostoru i vremenu AI i VR tehnologija. Prikaz nekoliko umjetničkih radova i razgovor o post-pandemijskoj ekonomiji, inovacijama, tijelu zadanom arhitekturom, hodanju i pješacima, zamkama ergonomije. Što je budućnost rada u kontekstu različitih modela gospodarstva i tržišta rada? Tko nam stvara prostor? Transhumanizam – tijelo koje nam više nije potrebno i kako ga održavati u Oblaku/Cloud-u? Kako se baviti umjetnošću u analognom i da li je život off the grid/izvan mreže moguć?


Organizatori: Juraj Šantorić, Sveučilište u Zadru i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci