04. travnja 2023.

10. STIFF: Otvorene prijave

U tijeku su prijave i za filmove i za audio-vizualne umjetnike za 10. STIFF.

Jubilarni 10. STIFF ove godine održava se od 22. do 26. 11., a tematski je fokus, prikladan – Desetljeće.

Svi koji žele prijaviti filmove, klik na :
https://studentfilmfestival.eu/hr/2023/10-stiff-otvorene-prijave-za-filmove-5486/

Kreativci koji žele prijaviti radove za popratni izložbeni program u našoj Galeriji SKC, klik na:
https://studentfilmfestival.eu/hr/2023/10-stiff-otvorene-prijave-za-umjetnicke-radove-5536/


Detaljnije informacije – prijave filmova

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da do 30. lipnja prijave svoje filmove  na deseto izdanje festivala.

Tematski fokus ovogodišnjegizdanja festivala bit će Desetljeće, budući da je 2023. godina u kojoj festival obilježava 10 godina postojanja. Želimo se osvrnuti na promjene, turbulencije, izazove i sazrijevanja koji su pratili ovaj period u svijetu i našim svakodnevnim životima, te na koje je načine film odgovarao i davao smisao nikad brže mijenjajućem zeitgeistu.

Za filmski program STIFF-a mogu se prijaviti studentski igrani, dokumentarni i animirani filmovi u trajanju do 60 minuta, nastali u periodu nakon 1. siječnja 2021. godine. Prijave su otvorene i za debitantske radove bivših studenata filma te za eksperimentalne filmove. Nije nužno da filmovi odgovaraju na temu festivala. Filmovi moraju biti na engleskom jeziku ili imati titlove na engleskom jeziku te se primaju isključivo putem FilmFreeway platforme.

Žiri festivala birat će najbolji igrani, dokumentarni i animirani film, a i publika će imati priliku izabrati svog favorita. Posebna priznanja mogu biti dodijeljena izuzetnim talentima.

Prijave se primaju sve do 30. 7. 2023. godine.


Detaljnije informacije – prijave radova za izložbu

Pozivaju se audio-vizualni i izvedbeni umjetnici, pojedinci i kolektivi drugih kreativnih disciplina da prijave svoje radove za izložbeni program 10. STIFF festivala.

Razne perspektive su dobrodošle, od društvenih ili intimnih do konceptualnih pristupa. Prijave su otvorene za audiovizualne medije, izvedbe, participativne radove i upute, digitalne radove (GIF, meme, NFT, računalna grafika, 3D objekti, video igre, web stranice, mobilne aplikacije, video), instalacije, interaktivne objekte, strojeve, kao i sonična i tekstualna djela koja se mogu interpretirati u izložbenom ili javnom prostoru baveći se temom DESETLJEĆA u najširem smislu.

Tijekom posljednjih deset godina STIFF Festival u Galeriji SKC i drugim prostorima grada Rijeke predstavio je opsežan prateći program koji razrađuje i nadopunjuje tematski fokus filmskog programa. S naglaskom na kritičke suvremene umjetničke prakse, izložbeni program STIFF-a okuplja umjetnike iz cijeloga svijeta, baveći se relevantnim društvenim, političkim i intimnim aspektima svakodnevnog života.

Ove godine fokus je usmjeren na temu Desetljeća. Budući da festival slavi 10 godina postojanja, izložba će također istražiti i ispitati promjene koje su se dogodile u proteklih deset godina te kako su se infiltrirale i transformirale svakodnevni život.

Pozivamo vas da razmotrite proteklo desetljeće kroz dokumentarni, eksperimentalni i intimni pristup. Multimedijalna izložba objedinit će radove koji promatraju političke i ekonomske promjene te kako se one odražavaju u svakodnevnom životu. Kako se način rada promijenio rastom pozicija koje nisu vezane za mjesto? Kakav je utjecaj razvoja tehnologije na kvalitetu života i međuljudske odnose? Kako političke turbulencije, dislokacije i promjene okoliša utječu na život na Zemlji? Gledajući popularnu kulturu i migraciju u prostore društvenih platformi, kako umjetnost odražava sadržaje koji kruže virtualnim prostorima: meme, gifove, tweetove i kako ti sadržaji odražavaju konflikte, letargiju ili otpor?

Pozivamo vas da se osvrnete na proteklih deset godina te kako su oblikovale trenutak u kojem se nalazimo. Kako se osjećamo u suvremenoj svakodnevici? Tragamo za umjetničkim radovima koji potiču posjetitelje na razmišljanje o prošlosti, propitivanje sadašnjosti i zamišljanje novih budućnosti.

Kao popratni festivalski program, multimedijska izložba stvorit će posebno audio-vizualno iskustvo koje poziva na refleksiju, kontemplaciju i akciju, ukazujući na promjene u načinu na koji uspostavljamo međuljudske odnose, kako isprepletenost s tehnologijom utječe na naše živote, te kako novi društveni narativi konstruiraju prostor i kretanje kroz njega.

Rok prijave je 4. lipanj 2023.

Propozicije: 

  1. prijave se vrše putem google obrasca na poveznici
  2. prijavljeni radovi moraju biti originalno autorsko djelo
  3. jedna osoba može prijaviti najviše dva rada ili jednu seriju radova
  4. radovi trebaju biti u optimalnoj rezoluciji
  5. izložba nije natjecateljskog karaktera

Za sva pitanja obratite nam se na demode.stiff@gmail.com.


Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) prvi je hrvatski međunarodni festival koji je posvećen isključivo studentskom filmu.

Pokrenut je u produkciji Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, a ima za cilj predstavljanje najbolje svjetske studentske filmske produkcije. Posvećen je promociji studentskih filmskih radova i osnaživanju filmske i video produkcije u Hrvatskoj i u regiji. Pružajući uvid u radove kolega filmaša, potiče razmjenu ideja i prekograničnu suradnju u području filma, videa i animacije. Ulaz na projekcije ovog neprofitnog festivala je besplatan i to s ciljem upoznavanja što šire publike s iznimno kvalitetnim studentskim filmovima iz cijeloga svijeta.

STIFF je organiziran u partnerstvu sa Art-kinom, a sufinanciran sredstvima  HAVC-a, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Ministarstva kulture i medija RH.