15. studenoga 2023.

10. STIFF — desetljeće slavlja najboljih svjetskih studentskih filmova

10. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala — STIFF-a u organizaciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Art-kinom bit će održano od 22. do 26.11.2023. u Art-kinu u Rijeci, Galeriji SKC, Filodrammatica Dvorani, Nemo Klubu i OKC Palach.

40 filmova podijeljenih u 11 programa iz 17 zemalja, koje su među 600 filmova odabrale selektorice Maša Drndić i Marta Ban, natječu se za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike. O najboljima u kategoriji igrani film odlučuje žiri u sastavu: Aleksandra Terpińska, Sara Grgurić i Marta Licul; o najboljima u kategoriji dokumentarni film: Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić, dok o najboljima u kategoriji animirani film: Renata Gąsiorowska, Louison Chambon i Janis Beletić.

Na konferenciji za medije festival su najavile Maša Drndić, Jana Ažić, Katarina Erak te Slobodanka Mišković. Maša Drndić, umjetnička direktorica i selektorica STIFF-a zahvalila se na suradnji Art-kina i SKC bez kojih STIFF ne bi bio moguć. Unatoč težini prethodnog desetljeća, ono je dovelo do divnih ideja i projekata te je ostavilo velik utjecaj na svih nas što pokazuju brojke. U 10 godina pristiglo je 6500 filmova od kojih je prikazano 450, a podijeljeno je 50 nagrada. U ovogodišnjem programu prikazat će se 7 hrvatskih naslova, čime pokazujemo da su domaći filmovi sve konkurentniji. Istaknula je i da ovogodišnji program sadrži i kandidata za studentskog Oscara. Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci iskazala je koliko je festival bitan dio identiteta Sveučilišta; zbog prakse studenata u stvaranju cijelog festivala. Ove godine obilježava se i 10 godina suradnje s Akademijom primijenjene umjetnosti, stoga je tema u duhu slavlja međustudentske suradnje. Katarina Erak, članica kustoskog tima međunarodne izložbe Démodé pozdravila je sedmo izdanje popratnog programa u kojem će autori govoriti o bitnim problemima prethodnog desetljeća te intimnim i globalnim promjenama koje su izazvane razvojem tehnologije i industrije, a Slobodanka Mišković, ravnateljica javne ustanove Art-kino, čestitala je na 10. obljetnici festivala koja je obilježava iste godine kad i 15. godina Art-kina čime će se dostojno obilježiti cijela suradnja. Art-kino i Galerija SKC su mjesto susreta i razmjene ideja otvoreno mladim ljudima i njihovim novim načinima filmskog pripovijedanja.

10. izdanje Festivala bit će otvoreno u srijedu, 22.11. u 19:00 u riječkom Art-kinu programom Odstupanja / Aberrations. Za samo otvaranje pripremljen je niz uzbudljivih naslova koji na posve različite načine promatraju izazove mladih u današnjem društvu — pa tako igrani film “Crveno, žuto, zeleno”, redateljice Vere Vasileve prati surovu svakodnevicu automehaničarke koja hrabro balansira na rubu egzistencije. Nakon njega slijedi živopisna mađarska animacija “Vrt srca”, u kojoj mladi umjetnik niskog samopouzdanja prolazi kroz egzistencijalnu krizu na dan održavanja prijemnog ispita na akademiji. Za kraj večeri, nasmijat će nas razigrani slovački dokumentarac “Nakon vjenčanja”, koji prati neobične partnere i strastvene sakupljače igračaka koji se nakon 12 godina suživota nalaze pred događajem života – vjenčanjem.

Nakon filmskog dijela programa, isti dan u 21:00 otvara se i izložbeni dio pod nazivom Démodé u Galeriji SKC pod vodstvom kustosice Elene Apostolovski i umjetnika Damjana Šporčića na temu prolaznosti i mijena kroz proteklo desetljeće.

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je temi Desetljeće:

Tema “Desetljeće” potiče razmišljanje o promjenama koje su okarakterizirale posljednjih deset godina. Kroz raznovrsni filmski program osvrćemo se na svjetske i osobne promjene, te na načine na koje film interpretira i odražava zeitgeist u doba post-istine i duboke društvene podijeljenosti. Slavimo kompleksnost odrastanja – bilo festivala, njegovih kreatora, filmskih umjetnika ili same filmske umjetnosti koja nas nanovo iznenađuje i izaziva te u svojem najljepšem obliku nikad ne nudi jednostavne odgovore. Ovo jubilarno izdanje STIFF-a stoga je omaž prošlim vremenima, analitički osvrt na sadašnjost te promišljanje o budućnosti.
Maša Drndić, umjetnička direktorica 10. STIFF-a.

STIFF je do sada predstavio više od 450 kratkih i srednjemetražnih filmova različitih žanrova, organizirao 7 multimedijalnih izložbi i niz radionica, tribina te zabavnih događaja. U tome je pomoglo preko 200 volontera i volonterki, studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci kroz uključenost u produkciji događanja kao članovi i članice žirija, dizajneri, prevoditelji, kustosi izložbenog programa, kreatori promotivnih videa, PR-ovci, koordinatori filmskih i popratnih događanja, najavljivači te moderatori razgovora.

Uz glavni, filmski program, festival ima bogati popratni program koji je otvoren za javnost, a podijeljen je u dva glavna dijela — Démodé i Igraonica/Arcade:

Multimedijalna međunarodna izložba Démodé, kustosice Elene Apostolovski i umjetnika Damjana Šporčića otvara se u 21:00 u srijedu 22.11.2023. u Galeriji SKC. Očekuju se okupljeni radovi koji se bave temom prolaznosti i mijena kroz proteklo desetljeće te postavljene neke od situacija i pitanja koja kroz godine postaju sve naglašenija. Na izložbi sudjeluje preko petnaest umjetnika koji kroz svoje audiovizualne radove promišljaju globalne i osobne promjene koje su išle u korak s porastom i razvojem komunikacijskih i informacijskih tehnologija, klimatskim krizama, ratovima i drugim promjenama u društvenim praksama vođenim kapitalističkim sistemom. Stavljajući u kontrast manjak prisutnosti u trenutku i preopterećenost radom s apelom na izron iz prividne stvarnosti, mladi umjetnici i umjetnice kroz duboko intimne prikaze i društvene osvrte propituju prošle i sadašnje akcije kojima smo došli do trenutnog stanja, istovremeno pitajući se o budućnosti.

Elena Apostolovski, kustosica izložbe.

Nakon otvorenja 22.11.2023. u OKC Palach predviđeno je druženje za sudionike festivala i posjetitelje.

Izložbu podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture, Goethe institut. Na izložbi izlažu međunarodni umjetnici/e iz Njemačke, Španjolske, SAD-a, UK-a, Rusije, Finske, Češke, Srbije i Hrvatske.

Radionički i razgovorni program za javnost pod nazivom Igraonica/Arcade poziva posjetitelje na prisjećanje, zamišljanje, asocijaciju i stvaranje stimuliranjem osjetila. Unutar Igraonice najavljene aktivnosti su:

1) radionica RETROGRADNI MERKUR/MERCURY RETROGRADE koja se održava u Galeriji SKC u ponedjeljak 20.11. i utorak 21.11.2023. od 13:00 do 17:00. Zamišljena je kao arhivsko istraživanje popularnih oblika vizualne komunikacije i društvene kritike na internetu (gifova, mimova) koji su u svijetu producirani u posljednih deset godina te interpretaciju tih materijala kreiranjem audio-vizualnih radova. Rezultati radionice postavit će se u immersive instalaciju u prostoru koja će biti izložena u sklopu izložbe Démodé. Digitalne tehnike s kojima će se polaznice i polaznici upoznati ili ih dodatno razviti jesu izrada i manipulacija videa i videomaping. Radionicu provodi nezavisna inicijativa Spačke i multimedijalni umjetnik Damjan Šporčić.

2) radionica DISTRIBUTE THIS! (GREEN EDITION) pod vodstvom Morane Ikić Komljenović u subotu 25.11.2023. u 13:00 u Mini Art-kinu. Radionica će polaznicama i polaznicima omogućiti detaljan uvid u pripremu filmskog projekta – od razvoja ideje do finalizacije i distribucije. Sustavno će se prikazati suvremeni trendovi u distribuciji dokumentarnog filma i ocrtati krajolik filmske industrije. Poseban naglasak bit će postavljen na nove aspekte održive pripreme i proizvodnje audiovizualnih djela.

3) radionica How To Love Many in Many Ways njemačkog umjetnika Gabriela Hensche (DE) odvijat će se također u subotu 25.11. u dvorani Filodrammatica s početkom u 15:00. Umjetnik ju zamišlja kao bavljenje proširenim pojmom ljubavi a djeluje kao vježbaonica brige prema sebi i okolini, stavljajući nas u odnos sa drugim bićima, biljkama, i predmetima koji nas svakodnevno okružuju i oblikuju naše živote, poput mobitela.

4) tjedan uzbudljivih filmskih i umjetničkih sadržaja okrunit će festivalski after party program u subotu 25.11.2023. u Nemo klubu kada se vrata otvaraju u 23:00, party traje od 00:00 do 06:00, a za glazbu pobrinut će se DJ Luka, član poznatog benda TBF. Ulaz za studente i sve STIFF goste besplatan.

5) radionica How To Get Lost In The Safe Space riječke umjetnice Petre Mrše (HR) otvorit će posljednji dan STIFF-a, u nedjelju 26.11., u 14:00 u dvorani Filodrammatica. Autorica u suradnji s Elenom Apostolovski donosi metodologiju umjetnice pozivajući na intimni angažman te baveći se odnosom digitalnog prostora i tijela. Kroz participativne aktivnosti Arcade/Igraonice postavlja se pitanje: Na koji način promatramo prošlost i oblikujemo sadašnjost te kako zamišljamo budućnost?

6) razgovor STUDIJSKE PRIČE/TALES OF STUDYING koji će moderirati Mirela Džafić održat će se u atriju Art-kina 26.11. od 15:00 do 17:00. Okupit će se najaktualniji talenti europske studentske filmske scene, pobjednici iz STIFF dekade kako bi podijelili svoja neprocjenjiva iskustva iz svijeta filma.

7) nakon razgovora, u projekcijskoj dvorani održat će se premijera sjajnog kratkog igranog filma Sarma, koji je nastao ove godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Sarmaje prvobitno bila samo vježba iz filmske glume, koja je s vremenom prerasla u kratkometražni igrani film, zahvaljujući trudu i predanosti studenata iz Rijeke koji su se bavili glumom, scenografijom, kostimografijom, novim medijima i grafičkim dizajnom.U pomoć su uskočili i neki od nastavnika s Akademije, prijatelji i riječki filmski profesionalci koji su uspjeli ovu priču zamotati i realizirati.

10. STIFF podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Goethe institut, Piko i Aura, a rad udruge Filmaktiv podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Ulaz na sve programe 10. STIFF-a je slobodan.

Vidimo se u Art-kinu i Galeriji SKC od 22. do 26.11.2023. na zdravici za uspješno desetljeće studentskog filmskog rada i mašte!

Intervju s umjetničkom direktoricom, Mašom Drndić.