Zasadi stablo ne budi panj – akcija sadnje drena na Kampusu

U ponedjeljak 21. listopada održana je konferencija za medije, na kojoj je službeno potvrđeno sudjelovanje Sveučilišta u Rijeci u nacionalnoj građanskoj inicijativi Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25. 26. i 27.10.2019. - Zasadi stablo ne budi panj.

Sveučilište u Rijeci - Zasadi drvo ne budi panj!

Konferenciji su prisustvovali rektorica prof. dr.sc. Snježana Prijić Samaržija, pročelnik odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem pri gradu Rijeci, Srđan Škunca, zatim ravnatelj Studentskog Centra Rijeka Dinko Jurjević, prof. dr. sc.  Rajka Jurdana Šepić kao predstavnica Kreativnog tima Kampus (programski pravac „27 susjedstava“ EPK 2020) te predstavnica studenata, predsjednica SZSUR-a Tea Dimnjašević.

Složili su se kako je ova akcija, koja je pokrenuta na svjetskoj razini s ciljem jačanja pluća planete i povećanja apsorpcije štetnog ugljičnog dioksida, vodećeg stakleničkog plina, važna te je Sveučilište u Rijeci već je započelo s konkretnim aktivnostima usmjerenima ka ekološkoj održivosti i osviještenom poslovanju!

Neki od koraka su i prestanak korištenja jednokratne plastike i postupnog kretanja prema sveučilištu bez plastike (plastic free university). Sveučilište ekološku osviještenost nastoji potaknuti i kod svojih studenata, a dobar primjer pruža i svojim promotivnim materijalima koji uključuju višekratne staklene boce i bilježnice od recikliranog papira.
Upravo u sklopu tih ekoloških aktivnosti, predviđeno je i ozelenjivanje područja sveučilišnog Kampusa na Trsatu.

Akcija sadnje drena i početak kreiranja aleje drena,u subotu 26. listopada, s početkom u 11.30, prvi je korak opsežnijeg rada na ozelenjivanju Kampusa, a tako bi se ovaj kvart trebao dodatno integrirati u gradsko tkivo, stvarajući uvjete za ugodan život te podižući svijest studenata, profesora i građana o važnosti promjene svakodnevnih navika radi zaštite našeg okoliša.

U integraciji kvarta, odnosno stvaranju dobrosusjedskih odnosa pomoći će suradnja između Susjedstva Kampus i Susjedstva Drenova. Naime predstvanica Susjedstva Drenova, Vesna Lukanović, donijet će s Drenove stablo drena i zasaditi ga upravo na Kampusu. Uz susjedstvo Drenovu, pridružiti će nam se i osnovnoškolci iz "kvarta" - Osnovna škola Vladimir Gortan.

Zasadit će se 10 sadnica drena, a svi koji žele mogu doći u subotu (26. listopada) kao građanska i društvena podrška akademskoj zajednici koja želi upozoriti na opasnosti po ekosustav uslijed nestanka šuma i važnost podizanja svijesti ljudi o odgovornoj egzistenciji.