Voditelji(ce) Galerije SKC

 O GALERIJI SKC
 VODITELJI / KUSTOSI
⤬ IZLOŽBE, PROJEKTI I SURADNJE
 NOVOSTI/PROGRAM
23244409_1996776003873870_1127330688669441658_n

U Galeriji SKC je djelovala nekolikolicinu voditelj(a)ica /kustos(a)ica - Sara Salomon, Sanja Gergorić, Dominik Grdić i Lucija Polonio te Daria Morosin i Elena Apostolovski - koji su svojim raznovrsnim i bogatim programom pridonijeli njezinom kontinuiranom radu.

 2021- 

Početkom 2021. godine, vodstvo Galerije SKC preuzimaju dvije mlade studentice.

Ana Hrgovčić studentica Povijest umjetnosti i filozofije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. 

 

 

 

Katarina Kožul studentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na katedri  za Primijenjenu umjetnost smjer Kiparstvo.

 


 2018-2020 

elena2 (2)

Elena Apostolovski 1994. Pula, studentica je kiparstva pri Akademiji u Rijeci. Pronalazi se u figurativnom izrazu koji kontekstualizira suvremenog čovjeka i društvo ali i interaktivnim instalacijama u galerijskom ili javnom prostoru. Bavi se i fotografijom te po nužnosti, grafičkim oblikovanjem i dizajnom.

Program 2018 - 2020

"Uz kontinuirane tematske cikluse Zvučni zid, Bunt, Priče iz Prakse, Kustoski koncepti, dio programa  želimo otvoriti za gostujuće izložbe, predavanja, kreativnu razmjenu i druženja."

Zvučni zid program je kojim se tek diplomiranim umjetnicima samostalnom izložbom omogućuje adektvatna prezentacija javnosti kao i stjecanje iskustva. Probijanje zvučnog zida, napuštanje je sigurne zone obrazovanja i početaka karijere mladih umjetnika koji su još uvijek nepoznati široj umjetničkoj sceni.

Bunt je program kojim se želi ukazati na razne umjetničke i kulturne prakse koje problematiziraju odnose moći, politički kontekst u kojem živimo, pružeći nam na taj način razna alternativna i kreativna  riješenja u kreiranju drugačijeg društva.

Priče iz prakse ciklus je radionica i predavanja o umjetničkoj tehnologiji i struci. Ugošćeni predavači dolaze iz različitih područja rada u kulturi te se osim njihovih iskustva opetovano govori o pitanju - što uopće umjetnost jest. Radionice se fokusiraju na edukaciju o umjetničkim tehnikama i materijalima.

Kustoski koncept osmišljen je kako bi se studentima povijesti umjetnosti i kulture pružila mogućnost realiziranja i izlaganja vlastitih kustoskih koncepata u svrhu stijecanja prakse i iskustva rada u polju kulturno umjetničke produkcije.


 2018 

FB_IMG_1521461289861

Daria Morosin 1993. Pula, studentica diplomskog studija Kulturologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Već nekoliko godina organizira razne (ne)kulturne događaje. Aktivna članica udruge studenata “Inicijativa kulturalnih studija”, ima bend, čuva izložbe u Drugom Moru, kuha večere za 15 ljudi (ili više).

Daria je vodila galeriju godinu dana u super timu s Elenom.

::::::::
::::::::
:::::::

 2016-2018 

DSC_2948

Dominik Grdić i Lucija Polonijo

su medijski umjetnici i producenti u kulturi, za vrijeme diplomskog studija Intermedije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, pridružuju se kolegici Sanji Gergorić krajem 2015. godine te potom nastavljaju s realizacijom misije i vizije Galerije SKC.

....

19072922_10211107335094117_1874295551_o (1)

Kao umjetnici i producenti, Lucija i Dominik danas rade u području nezavisnog sektora u kulturi, angažirani su i pri Centru za inovativne medije CIM-APURI.

U radu su fokusirani na suvremene oblike suradničke umjetničke prakse, edukaciju i interdisciplinarne umjetničke i kustoske projekte.:::::::

---------------------------------------

"U periodu nešto više od dvije godine realizirali smo preko 40 događanja i izložbi, uključujući i nekoliko edukacijskih umjetničkih projekata, te uspostavili suradnju sa partnerima i institucijama na lokalnoj i međunarodnoj razini. Kreirali smo Strateški plan rada Galerije SKC temeljen na podacima i rezultatima dotadašnjih uspjeha, kako bi što kvalitetnije usmjerili daljnji rad i razvoj Galerije SKC prema mjestu otvorene komunikacijske platforme, odnosnog živog mjesta za susret, dijalog i suradnju. Galerija je namijenjena studentima riječkog Sveučilišta, odnosno svim generacijama umjetnika i kulturnih djelatnika Rijeke, kako bi zajedno obogatili svoja iskustva unutar aktualne kulturno-umjetničke scene u Rijeci i šire."


 2013-2016 

unnamed (2)Sara Salamon, je vodila redovni program Galerije SKC te koordinirala isti prostor u OKC Palach od 2013. do 2015. Djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi, kao vizualna umjetnica, snimateljica, montažerka i tehničarka. Entuzijast i istraživačica novih tehnologija i metodologija. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij. Trenutno živi u Zagrebu i Rijeci.........

599350_10150960099031409_73676896_n (2)Sanja Gergorić se, tokom studiranja na APURI,  pridružuje Sari Salamon s kojom zajedno čini kustosko-koordinacijski tim Galerije SKC. Kao kustos-koordinator pri Galeriji SKC djeluje skoro dvije godine (2015. - 2016.).  Trenutno djeluje i radi nomadski, krećući se između različitih gradova i medija, često kao kazališna tehničarka i oblikovateljica svjetla.

..

"Od osnivanja Galerije SKC bilo ju je potrebno zamisliti prije svega kao platformu – prostor u kojem će se afirmirati mladi autori budući da je u našem okruženju tada (a čini se i sada) bilo jako teško doći do izlagačkog prostora van zaštite Akademije, dakle autorski a ne samo studentski. Kako smo i same dolazile sa spomenute institucije shvaćale smo neformalne edukacijske potrebe koje je ovakav prostor mogao zadovoljiti. Također, bilo nam je dosta ustaljenih prezentacijskih formi i htjele smo programom uključiti i rubne izvedbene, filmske i književne prakse.  Zato smo 2013. prostor Galerije i Brigadirskog definirale ovako: Galerija SKC je projekt Studentskog kulturnog centra Rijeka, koji se bavi eksperimentom i hibridnim formama te u tom smislu pojam galerije, od konvencionalnog poimanja kao izložbenog prostora, širi na koncept platforme.

Prva asocijacija iskustva rada u Galeriji SKC timski je rad u prostoru unutar (birokratske) sigurnosti Sveučilišta, ali opet DIY po pitanju kreiranja programa i samooganizacije.

Iz programa Galerije SKC bismo izdvojile projekte Priroda i društvo, izložba Josipe Čeliković; Radionica Spajanje, spajanje, spajanje,… (Ivan Marušić Klif), Gangplank, ElevatorArt Revisited, uspostavljanje natječaja za mlade autore Zvučni zid i (produkcijsku) izložbu “Rat i mir” studenata Sveučilišta Bauhaus u Weimaru.
Naš rad ostao je zabilježen ovdje

:::::::
::::::::
:::::::

-------------------

Uvijek smo otvoreni za prijedloge i sugestije, slobodno nas kontaktirajte na:

e-mail: skc@uniri.hr

tel: 051 584 860

FB page: Galerija SKC