Uspješno završena prva godina kulturno humanitarnog projekta Rikula

Riječki tim Rijeka – humanitarne aktivnosti, uspješno je priveo kraju prvu godinu održavanja svog novog kulturnog projekta Rikula. Ovaj projekt jedinstven je po svojoj tematici jer se jedini od sva 34 projekta unutar udruge eSTUDENT, bavi područjem kulture te je uz to humanitarnog karaktera.

Projekt Rikula je osmišljen zbog promicanja kulture u Rijeci i upoznavanja s istom. Njegovo ime to savršeno i sumira: Rijeka + Kultura = Rikula. Sama svrha projekta je omogućiti sudionicima upoznavanje s raznim aspektima kulture te ih nagnati na samostalnu izradu radova.

Od 18. do 23. ožujka, unutar projekta održale su se četiri zanimljive radionice. A zbog epidemioloških mjera, po radionici je moglo sudjelovati maksimalno 15 osoba.

„Upoznajmo svijet keramike“ i izvodila ju je Dijana Trtanj. Sudionici su se upoznali s različitim vrstama gline, njihovom namjenom, osnovnim tehnikama oblikovanja te osnovnim dekorativnim tehnikama. Također, Dijana je sudionicima pokazala neke svoje radove od gline, a nakon edukativnog predavanja, sudionici su imali priliku prenijeti svoje znanje na praktični dio. Upravo je to oduševilo sudionike jer su izrađivali glinene zdjelice koje su kasnije mogli ponijeti sa sobom kao uspomenu.

„Radionica kreativne fotografije“ održao je Borislav Božić. Studentica Nina Vukelić podijelila je svoje zadovoljstvo radionicom u nekoliko rečenica:

„Radionica je bila vrlo zanimljiva jer nam je prof. Kroz povijesni vijek objasnio kako je napredovala tehnika fotografiranja. Također, prikazao nam je na nekoliko primjera što je to kompozicija, nakon čega nam je zadao zadatak da se sami okušamo u fotografiji. Zadatak je bio da slikamo neki ulični kadar u našem gradu i zatim je to stavio na web stranicu i organizirao mini izložbu samo za naše radove. Ova radionica bila je odlično iskustvo za usavršiti svoje znanje u fotografiji i prilika da našu okolinu pregledamo iz druge perspektive.“

Treća radionica sastojala se od dva predavanja o keramici. Prvo predavanje pod nazivom „Medij keramike – između arhaičnog i suvremenog“, održao je doc. mr. art. Dražen Vitolović, a drugo predavanje pod nazivom „Keramika i njena primjena u sferi digitalnog“ održao je akademski kipar Rino Banko.

Zadnju radionicu za ovu godinu „Best feed forward“ održala je mlada umjetnica i fotografkinja Alessia Stelko koja je sudionicima otkrila male tajne kako se istaknuti na Instagramu – koje boje koristiti, kako posložiti svoj feed te kako napraviti što kvalitetniji sadržaj. Osim toga, naučila je sudionike načinima pokretanja vlastitog online posla.

Zaključni dio ovog kulturnog projekta bila je humanitarna izložba koja se zvala „Rikula i voda“. Humanitarna izložba održana je u Galeriji Principij.

Glavna tema ovogodišnjih prijava za humanitarne radove bila je voda po uzoru na bogate vodene površine grada Rijeke, a radovi su mogli biti izrađeni u bilo kojoj likovnoj, fotografskoj ili kiparskoj tehnici. Također, radove su mogli prijaviti svi studenti kojima je hobi umjetnost i koji se pronalaze u samoj kreativnosti projekta i ovogodišnje tematike. Fokus nije konkretno na profesionalnim umjetnicima, već na poticanju zajednice da se uključe u ovaj projekt bez ustručavanja.

S obzirom na to da je izložba bila humanitarnog karaktera, posjetitelji su svojim ulaznicama za izložbu donirali 981,10 kuna časopisu Ulične svjetiljke koji se bavi problemima beskućnika.


Začini se kulturom uz Rikulu, a za više informacija posjeti službeni događaj na Facebook stranici udruge! Ako želiš saznati više informacija o eSTUDENTu i drugim projektima, posjeti web stranicu ili društvene mreže Instagram, Facebook i LinkedIn. Sve novosti vezane uz rad udruge saznaj prijavom na newsletter.