UNIRI paneli – izložba “Nikad to još nisam napravila, stoga smatram da to mogu”

U utorak, 12. travnja 2022., u 13 sati na vanjskim izložbenima UNIRI panelima na Kampusu održano je otvorenje izložbe „Nikad to još nisam napravila, stoga smatram da to mogu“. Prisutnima su se obratili doc. art. Darija Žmak Kunić, mr. art., prodekanica za umjetničko-znanstvenu djelatnost, prisutni autori i autorice koji su ukratko predstavili svoje radove i koncepte te Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.

Ova je izložba posvećena važnoj ekološkoj temi upravo povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, a dodatna je vrijednost izložbe udruženje studenata i profesora u zajedničkom kreativnom radu. Posebnost izložbe krije se i u pristupu izlagačkom prostoru. Po prvi puta, naime, naše panele ne krase samo plakati već reljefni objekti koje su tematski kreirali naši kipari i kiparice, studenti i studentice.

Tematski, izložba propituje 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj (Sustainable Development Goals, SDGs) - univerzalne ciljeve i pokazatelje za kreiranje politika u UN-a u narednim godina, i svaki panel priča svoju priču.

Izložba je nastala na inicijativu studenta diplomskih studija Likovna pedagogija i Primijenjena umjetnost Akademije primijenjenih umjetnosti na izbornom kolegiju Ekološka skulptura i objekt A – umjetničko oblikovanje u kontekstu prirodoslovlja, zaštite okoliša i društvenog utjecaja. Prijedlog za izlaganje realiziran je uz podršku njihove mentorice doc. art. Darije Žmak Kunić.

Izložba radova izvedenih u tradicionalnim i suvremenim medijima specifično za UNIRI panele, okuplja umjetničke koncepte dvadesetak studenata i alumna kiparstva te akademskih kipara i kiparica, profesora i asistenata Katedre za kiparstvo Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a Sveučilišnoj publici predstavljaju se:

  • Alumni studentice:

Ela Štefanac; Nives Žarković

  • Studentice i studenti 1. godine diplomskog studija LP:

Matea Oslić; Tin Andonovski; Helena Mihalić; Silvio Horvat; Anja Glavočević; Tonka Špoljar 

  • Studentica druge godine diplomskog studija LP:

Tea Teodorović

  • Studenti 2. godine diplomskog studija PU:

Edo Hrženjak; Katarina Kožul

  • Profesorice i profesori te asistenti kiparstva:

doc. art. Darija Žmak Kunić; doc. art. Dražen Vitolović; red. prof. art Lara Badurina; red. prof. art. Nenad Roban; red. prof. art. Đorđe Jandrić; Rino Banko, asistent, Nina Lekić, asistentica

Otvorenje izložbe i predstavljanje svojih radova, studenticama i studentima dalo je i važnu praktično edukativnu dimenziju. Naime, osim što su svoje radove morali prilagoditi zadanim uvjetima izložbenih vanjskih panela, imali su priliku o njima i javno govoriti.


Izložbu će biti moguće razgledati do 3. svibnja 2022.