Umjetnost suživota

Galerija SKC, 15. 12. 2017. u 19 sati, otvaranje izložbe “Umjetnost suživota”, Adriane Milić.

Priroda kao oblikovatelj umjetničkog rada

„Umjetnost suživota“ nastala je povezivanjem unutrašnjih stanja, zanimanja i okupacija autorice, na čelu sa prirodom kao inspiracijom. Ukazujući na veliki i mnogostruki značaj biljaka, satkan je put ka sjedinjenju života u harmoniji između čovjeka i biljnog svijeta.
„Vjerujem da budućnost umjetnosti nije samo u digitalnom obliku i novim, naprednim tehnologijama, zato u radu koristim netradicionalne slikarske tehnike i materijale, za koje smatram da imaju veću moć i sugestiju prenošenja poruke. Također, stavljam naglasak na pronalaženje novih prirodnih materijala, u kojim umjetnost može pronaći svoj put.“ (Adriana Milić)
Metodom eksperimenta stvorilo se nešto „nepostojeće“, atipično i novo u području umjetnosti i svijeta koji nas okružuje. Autorica koristi živu tvar za oblikovanje rada, zbog želje za korištenjem stvarne organske materije. Cilj nije bio oponašanje organske materije – biljke, bila je to sama biljka.
Izgrađeni objekti za tijelo, u koje su posađena sjemena biljke, pšenice, tvore magični prizor. Sjeme je, posađeno u objektu za tijelo, razvilo vlastiti život. Prateći razvoj sjemena, stvorile su se etape umjetničkog djela, koje su, poput čovjeka, imale svoje rađanje, bivanje, starost i smrt.
S objektom za tijelo, u djelu koje je samo po sebi biljka te je nosivo na ljudskom tijelu autorica je htjela spojiti čovjeka i prirodu u jedinstvo, kako bi naglasila da suživot čovjeka i prirode treba funkcionirati na takav način.

Izložbu je moguće pogledati radnim danom do 19. 12. 2017., od 17 do 20 sati.