Umjetnički impulsi otpora nasilju prema ženama

Udruga PaRiter objavila je video povodom V-day, odnosno One Billion Rising događanja na stranici bitna.si. Nasilje je sveprisutno i napokon dižemo glas i tražimo pravdu! Uporne smo, #ujedinjene i spremne se boriti za život bez nasilja! - poručuju u videu.

Video edit: Martina Salov // ej, dečko

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, od 19. do 25. studenog 2020., u Rijeci će se održati sedmodnevna kampanja pod sloganom „Bitna si!“. SKC se pridružuje kampanji prikupljanjem umjetničkih impulse otpora nasilju prema ženama.

Autorica vizuala: Antonela Brenko, APURI studentica

Pikupljamo vaše umjetničke impulse otpora koje ćemo, izložiti u našoj vitualnoj galeriji. 

Impulsi otpora koje prikupljamo vaše su umjetničke reakcije u nekom od umjetničkih medija s aktivističkom porukom borbe protiv nasilja: riječi, rečenice, frustracije, refleksije, reakcije, fotografije, crteži, prijedlozi natpisa za transparente, stihovi … kojima poručujemo da su nam ljudska prava važna i kojima podižemo svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja.

Umjetnički impulsi otpora nasilju prema ženama prikupljaju se ispunjavanjem obrasca!

Sve informacije bit će dostupne na www.skc.uniri.hr te na Facebook stranici SKC-a.


Također, pozivamo zainteresirane studentice i studente da se uključe u oslikavanje Bitna.si priča.

Pozivamo sve zainteresirane, koji žele pridonijeti osvještavanju sveprisutne i gotovo društveno prihvatljive problematike nasilja nad ženama, da nam se pridruže od petka do nedjelje (od 13 do15 sati) na Trgu 128 brigade (ispred Poneštrice) u ocrtavanju/oslikavanju priča temeljenih na prikupljenim iskustvima i na temu sadržaja kampanje udruge PaRiter - Bitna.si. Priče možete pronaći ovdje.

*VAŽNA NAPOMENA: zbog vremenskih uvjeta, IZMIJENILI SMO MJESTO OSLIKAVANJA! Za vikend slikamo u KLUBU JADRAN (na slici, adresa Krešimirova 26 ), preko puta Željezničke postaje! HVALA na razumijevanju!

Radovi će se koristiti za aukciju, a sav dobiveni prihod bit će doniran SOS Rijeka kako bi se konkretno pomoglo ženama žrtvama nasilja.

Materijali za izradu radova su osigurani, a za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na skc@uniri.hr ili  051 584 860.

Hvala na sudjelovanju!


U sedmodnevnom programu kampanje sudjeluju: udruga PaRiter, Liburnia film festival, udruga LORI, udruga Ri-Rock, Radio Roža, SOS Rijeka, Book Caffe Dnevni boravak, Učenički dom Podmurvice i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.

Cjelokupni program potražite ovdje.


Kampanjom se želi ukazati na problematiku nasilja nad ženama u našem društvu koje je sveprisutno, normalizirano i – društveno prihvatljivo. Slogan kampanje „Bitna si” ujedno je i naziv mrežne stranice jedinstvene u Hrvatskoj i regiji, a portal bitna.si nastao je iz virtualnog pokreta #ženeujavnomprostoru. Tijekom ove višednevne kampanje kroz različite će se umjetničke forme govoriti o nasilju prema ženama i načinima borbe protiv istoga. Od projekcija filmova, do performansa, radijskih emisija, interaktivnih webinara te likovne produkcije.

Za sve informacije o događanjima u sklopu kampanje Bitna.si pratite web i Facebook PaRiteraSOS Rijeka te LORI, kao i Facebook stranicu bitna.si.