Udruga Idiom poziva na Književnu večer “Riječke perspektive”

Književna večer "Riječke perspektive"
Udruga studenata kroatistike Idiom četvrtu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Studentskog kulturnog centra organizira književnu večer na kojoj će publici svoje autorske radove predstaviti studenti Sveučilišta u RIjeci.

Prijavilo se tridesetak studenata, a sveukupno je zaprimljeno pedesetak radova, što u prozi, što u poeziji. Pri odabiru najboljih radova sudjelovali su studenti USK-a Idiom, odnosno Odbor unutar Udruge formiran isključivo za provedbu projekta te profesor dr. sc. Dejan Durić.

Odabrano je 20 autora/ica, odnosno 7 radova u prozi i 14 u poeziji, koji su svoje radove predstavili na samoj Večeri. Prije predstavljanja radove su lektorirali u skladu s idejama samih autora i prilagodili ih za tisak. Tiskana je Knjižica te sadrži sveukupno 21 rad u opsegu 42 stranice.
Na Književnoj večeri se okupilo oko 170 ljudi, od onih koji su došli pročitati svoja djela do onih koji su bili podrška te koji su došli čuti studentske radove.

Svi okupljeni odlučivali su o najboljim radovima. Prema svojoj procjeni su na glasačkim listićima označili osobno najbolja tri rada zasebno u kategoriji poezije te proze. Ove godine nagrađeno je čak šest najboljih radova – tri poetska i tri prozna ostvarenja.

Kontinuitetom održavanja književne Večeri baštinimo tradiciju organizacije takvih književnih događaja, a objavom radova ostvaruje se neizbrisiv trag stvaralaštva riječkih studenata i njegovanja književnoumjetničke riječi. Također doprinosi se i razvitku kulturne scene u Rijeci postavljajući tako temelje za nadolazeću 2020. kada Rijeka postaje prijestolnica kulture.

Ovim se projektom studenti afirmiraju te pokazuju svoje sposobnosti na polju književnoga stvaralaštva, a ujedno ih se i potiče na stvaranje. Književna večer potiče i njeguje književno stvaralaštvo, književni izričaj, motivira studente i ostale zainteresirane za književno okupljanje te ga podiže na novu razinu.

Voditeljica projekta je Roberta Špoljarić, studentica FFRI, a projekt je su(financirao) Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci.