Studije o divljoj guski

U organizaciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, 23. 24. i 25. siječnja u 20.00h u velikoj dvorani Filodrammatice održat će se izvedbe predstave „Studije o divljoj guski“. Predstava je nastala u sklopu SKC-ovog projekta „Produkcija izvedbeno – kazališnih predstava“, koji je pokrenut s ciljem obogaćivanja kazališne ponude studentskoj populaciji te pružanja mogućnosti za stvaranje mladim redateljima i glumcim

unnamedStudije o divljoj guski: nacrt za paniku/prema novoj navici
Kao, 'Studije o divljoj guski' kažu, član druge vrste. Operateru drona meta je mrlja piksela. Bankaru je sudbina čovjeka s hipotekom daleka posljedica manipuliranja određenih znakova. Boga nije briga za Zemlju. Kamoli za Joba. Posljedice ove misli su mnogobrojne. Prva je nemogućnost pozivanja na ontološki različiti autoritet pri opravdavanju ponašanja. To je stvar s Bogom. Druga je potreba za stvaranjem sustava koji će onemogućiti određeni niz posljedica za oštećenog koji je nevidljiv izvoru akcije. Tobože. A vani, gradi se novi Pariz. "Svi živimo u središtu nerješivog problema. Samo što mi živimo od te činjenice, a vi samo nemate izlaza."

(Marko Luka Zubčić)

Obilježavajući stogodišnjicu Prvog svjetskog rata predstava se bavi povijesnim periodom koji mu je prethodio, razdobljem u europskoj povijesti od oko četrdeset godina između Francusko– pruskog rata i Prvog svjetskog rata. Tom je periodu u SAD-u Mark Twain dao naziv Pozlaćeno doba.

U tih nekoliko desetljeća ustalile su se duboke socio-ekonomske razlike u odnosu između privatnog kapitala i nacionalnog dohotka, između kapitala i rada, između najvećeg i najnižeg dohotka, između potpune kontrole kapitala nad političkim procesom i nedostatka ikakve kontrole nad vlastitim životom i samopoštovanja.

Sotona dolazi u malo austrijsko mjesto gdje susreće trojicu dječaka prije početka Velikog rata. Sotona ne intervenira u već poredane stvari, ne pokreće ih nego raspoređuje događaje koji se isprepliću među vrstama, klasama te povijesti prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Putujući od Francusko- pruskog rata do putanje kretanja guske, od favela Sao Paola do baruna Haussmana i pariških bulevara, od Pariške komune do kupidonskih guzica na stropovima koncertnih dvorana, pokušajmo zamisliti kompleksnost mogućeg rješenja o kojem spekuliramo u samom središtu nerazrješivog.

Predstava je inspirirana radovima Marka Twaina, Leonida Trauberga, Konrada Lorenza, Bertolta Brechta, Marcole i Petera Watkinsa.

Režiju i dramaturgiju potpisuju Nataša Antulov i Aleksandar Nikolić, a predstavu izvode Valentina Lončarić, Nebojša Zelić, Tena A. Torjanac, Jurica Marčec i Uš.

Predstava će se održati 23., 24. i 25. siječnja u 20.00h u Velikoj dvorani Filodrammatice u Rijeci.

Rezervacije karata: studiesofgreylaggoose@gmail.com

Produkcija: Studentski kulturni centar Rijeka

Realizirano uz podršku Odjela za kulturu grada Rijeke