STUDIJE O DIVLJOJ GUSKI / PREDSTAVA

U organizaciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, u subotu, 24. svibnja u velikoj dvorani Filodrammatice održat će se premijera predstave „Studije o divljoj guski“. Predstava je nastala u sklopu SKC-ovog projekta „Produkcija izvedbeno – kazališnih predstava“, koji je pokrenut s ciljem obogaćivanja kazališne ponude studentskoj populaciji te pružanja mogućnosti za stvaranje mladim redateljima i glumcima. Repriza predstave je u nedjelju, 25. svibnja.

Studije-o-divljoj-guski-Je-li-danas-moguca-revolucija_ca_largeKazališna predstava „Studije o divljoj guski“ nastala prema motivima drame „Dani komune“ Bertolta Brechta, kratkoj priči „Tajanstveni stranac“ Marka Twaina i znanstvenom radu iz područja etologije „O agresiji: takozvano zlo“ Konrada Lorenza nastoji preispitati složene društveno – političke procese koji se pojavljuju u trenutku pobune kao i različitih okolnosti pobune. Satan dolazi u malo srednjeeuropsko selo prije početka Prvog svjetskog rata i zatiče trojicu znatiželjnih dječaka.

Autori se u predstavi referiraju na razdoblje u povijesti između 1850. i 1914., odnosno belle epoque eru, stavljajući naglasak na Parišku komunu iz 1871. godine, prvu radničku revoluciju u svijetu koja je dovela do uspostave radničke vlasti. U sukobu buržoazije i proletarijata, dotadašnji politički protivnici su se ujedinili s ciljem ugušenja pobunjenog naroda. S obzirom na temu kojom se bavi, simptomatičan je datum premijere predstave, budući da se 24. svibnja obilježava dan kada je francuski narod uzeo stvar u svoje ruke, u nemirima je izgorjelo pola Pariza, mnogi ljudski životi su izgubljeni, ali je posljedica toga da se od tada počinje ustrojavati sustav demokracije kakav je i danas poznat u Francuskoj. Navedeni događaji jedan su od razloga zašto je 1914. godine došlo do izbijanja Prvog svjetskog rata.

Kroz predstavu se propituje ustroj i ponašanje ljudi i društva tog vremena i radi se usporedba s današnjim vremenom. Autori i glumci su pripremom i radom na predstavi došli do zaključka da se zapravo u društvu kao takvome nije puno toga promijenilo, nikada nije bilo manje solidarnosti, angažmana i interesa za zajednicu. Predstava se također bavi uvijek aktualnim temama poput konzumerizma i seksualnosti u društvu.

Autori predstave su Nataša Antunov (koncept i dramaturgija), Tomas Kutinjač (izvedba), Valentina Lončarić (izvedba), Sanja Milardović (izvedba), Aleksandar Nikolić (koncept i režija), Nebojša Zelić (izvedba).

Suradnici na predstavi su Sandi Bratonja (sound design), Alan Vukelić (light design), Lucija Ukić, Nevena Živić, Elizabeta Močibob, Sanja Gergorić, Aleksandra Ana Buković studentice odsjeka za scenografiju APURI pod mentorstvom Lare Badurine (scenografija).

Ulaz na predstavu je slobodan, ali će se skupljati donacije za poplavom pogođena područja.

Osvrt na predstavu iz Novog lista:

»Studije o divljoj guski«: Je li danas moguća revolucija?

Autor: Kim Cuculić Objavljeno: 26. svibnja 2014. u 10:57