Smotra glumačkih akademija

SMOTRA GLUMAČKIH AKADEMIJA 2016.

Godišnji susret glumačkih škola na kojem prikazujemo najzanimljivije studentske predstave, ove godine traje od 3. do 6. lipnja 2016. Cilj je i ovogodišnje, treće po redu Smotre, predstavljanje kvalitetnih studentskih kazališnih produkcija napravljenih po profesionalnim standardima. Smotra je međunarodnog karaktera, s namjerom upoznavanja javnosti (opće i profesionalne) s novim snagama, pružajući mladim glumcima i redateljima platformu za predstavljanje svog rada i povezivanje s kolegama iz drugih zemalja, kao i s kazališnim profesionalcima. Ove godine se, uz Sveučilište u Rijeci, predstavlja i Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište u Splitu te Umjetničko Sveučilište u Grazu. Sve predstave održavaju se u dvorani Filodrammatice (Korzo 28, prvi kat). Ulaz je slobodan, a rezervacije su OBAVEZNE na e-mail: skc@uniri.hr  // SMOTRA GLUMAČKIH AKADEMIJA 2016. // // Program:
 1. lipnja – petak
 • 19:00 Stranac / W. Fassbinder // Sveučilište u Rijeci
 • 21:00 Instrukcija / E. Ionesco // Sveučilište u Rijeci
 1. lipnja – subota
 • 19:00 Injured / H. v. Kleist // Kunstuniversität Graz
 • 21:00 One doesn’t get oneself as a present / L. Schütznberger & R. Senkl & H. Kainer // Kunstuniversität Graz
 1. lipnja - nedjelja
 • 19:00 Moj Devetsto / A. Baricco - P. Jurinčič // Univerza v Ljubljani
 • 21:00 Molly Bloom / J. Joyce // Sveučilište u Splitu
 1. lipnja – ponedjeljak
 • 20:00 Ćelava pjevačica / E. Ionesco // Univerza v Ljubljani
Ukratko o predstavama:
 • Stranac žestoko progovara o nespremnosti na prihvaćanje različitosti – spolne, rasne, nacionalne ili vjerske – provocirajući (malo)građanski mentalitet. Studenti treće godine preddiplomskog studija Gluma i mediji, pod režijskom palicom mladog redatelja Aleksandra Švabića i asistenta Jerka Marčića, progovaraju o ksenofobiji i načinu na koji ona nastaje; kako iz stereotipa nastaje predrasuda, iz predrasude strah, iz straha mržnja, iz mržnje nasilje. Predstava je nastala prema motivima tekstova Rainera Wernera Fassbindera, a prilagođena je današnjem društveno-političkom kontekstu kroz improvizacije glumačkog tima. Kostimografiju potpisuje Ivana Butković, a zvukove i glazbu Sandi Bratonja.

Stranac

IMG_8209

 • Instrukcija je završna ispitna produkcija Tene Antonije Trojanac i Lovre Ivankovića (studenata treće godine preddiplomskog studija Glume i medija na APURI) pod mentorstvom Nataše Antulov i Rade Šerbedžije. Riječ je o komadu u kojemu se ne dešava ništa, a dešava se sve. Žanrovski je riječ o komičnoj drami s elementima tragedije i apsurda. Drama gdje se na pravi način prikazuje današnja surova pomaknuta realnost i gdje se pomiču ljudske granice. Prolaznost, tišine, humor, realnost, misterija i šokantnost su glavne karakteristike prikaza Ionescova djela. Doživljaj klaustrofobije i komornog ugođaja ne bi trebao zaobići publiku. Predstavom se postavlja pitanje u kakvom to svijetu obrazovanja i sistema živimo, svijetu u kojemu više ništa nema kriterija. Očekujte apsurdan prikaz realnosti. Ionescova komična drama izvodi se u podrumu Filodrammatice (manji broj mjesta!).

Instrukcija

IMG_6445  
 • Injured Fotografije govore tisuću riječi.
IMG_1519 IMG_1520               IMG_1523   IMG_1521  
 • One doesn’t get oneself as a present Sve joj na kraju ispadne posao, čak i njen odmor. Mlada žena u pokušaju da ostvari svoj završni rad provodi vrijeme što produktivnije može. No, biva potpuno iscrpljena i prije same probe njene izvedbe. Večer o beskonačnim planovima i beskonačnim prilikama za neuspjeh.

One doesn’t get oneself as a present

one doesnot...  
 • Moj Devetsto Devetsto je čovjek koji nam postavlja uvijek aktualno pitanje: trebamo li tražiti smisao onoga što nam je dano, da bi pronašli opći smisao? Na ovo pitanje tijekom života tražimo odgovor, da bi se na kraju spoznali da se bit postojanja ne krije u brojnim mogućnostima, već u prepoznavanju jedne, za nas prave…

Moj Devetsto

C75T5204-2  
 • Molly Bloom Katarina Romac i Monika Vuco, studentice Umjetničke akademije u Splitu predstavljaju svoj diplomski rad pod mentorstvom izv. prof. art. Milana Štrljića. Komad Molly Bloom 18. je poglavlje Uliksa Jamesa Joycea.
molly  
 • Ćelava pjevačica Pod vodstvom profesora Jožice Avbelja i Jerneja Lorencija, studenti izvode uvijek aktualnu predstavu koja se ne libi propitivanja. Ideologija sreće i užitka bolest je 21. stoljeća. Sretna osoba postala je svjetski standard. Mase postaju individualna droga. Ja postojim samo onda kada me primijete i kad dokažem drugima da uživam u životu. Živimo u doba spektakla gdje je prvi javni dojam jako važan za izgradnju imidža. Živimo u doba osuđivanja drugih. No, što se događa kad nikoga nema? Tko onda postajemo?

             Ćelava pjevačica

celava pjevacica