SKC kalendar 2023 – prikupljanje novih ilustracija

POZIV na prikupljanje radova mladih umjetnica i umjetnika koji će se uvrstiti u poseban kalendar za nadolazeću godinu. Naime, petim jubilarnim kalendarom ulazimo u akademsku godinu obilježavanja 10. godina Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci. 

PRISJEĆANJE.

Ove vas godine pozivamo da sudjelujete u kreiranju vrlo posebnog, obljetničkog SKC kalendara te da kroz vašu ilustraciju kroz doticaje s prošlošću otputujemo u nadolazeću 2023. godinu.

S 2023. godinom ulazimo i u dio akademske godine obilježavanja 10 godina osnutka SKC-a na Sveučilištu u Rijeci. Osim naše, ovo je godina i brojnih obljetnica u svijetu pop kulture i umjetnosti te vas pitamo, zašto su nam obljetnice važne? Što nam, osim pukog obilježavanja i mehaničkih odrađenih obrazaca formalnog ponašanja i očekivanja, donosi prisjećanje na ikone i njihove umjetnosti, godišnjica rođenja, obljetnice raznih osnutaka, ali i smrti i velikih povijesnih događanja? Inspiriraju li nas obljetnice na razumijevanje, skromnost, solidarnost? 

Zašto je u sadašnjem trenutnu važno pauzirati protočnost svakodnevice da bismo se nečeg prisjetili ili nešto obilježili? Zašto odajemo važnost ljudima, djelima, povijesnim okolnostima, …?  Samim obljetnicama upisujemo dodana značenja i važnosti. Zašto su sjećanja važna i zašto netko i nešto zasluži obilježavanje? Osim prisjećanja, obljetnice mogu biti veliki izvor inspiracije. Kazuju nam ponešto o opstanku, stvaranju, kreiranju, ali i o protoku vremena. 

Na koji način nas to motivira i inspirira? Sjećamo li se uvijek svojih inspiracija, što nam znače i donose? Čega se vi volite prisjećati, što vi volite obilježavati? Što je upisano u te susrete, što ih čini i kojim su emocijama prožeti? 

Pozivamo vas da kreirate ilustraciju na čiji pogled kroz doticaje s prošlošću prisjećanjem otputujemo u nadolazeću 2023. godinu. Postanite i vi dio naše važne obljetnice i ilustrirajte naš ovogodišnji kalendar.

Poziv za zaprimanje crteža i ilustracija otvoren je od 2. do 23.11.2022. Radovi moraju biti u crno-bijeloj boji te su dozvoljene sve crtačke tehnike. Prijave se zaprimaju putem OVOG OBRASCA.

Prijaviti se mogu studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci, alumni umjetničkih akademija te mlade umjetnice i umjetnici. Uz rad i njegov kratak opis (uz eventualnu napomenu ukoliko ciljate na određeni mjesec u kalendaru), potrebno nam je dostaviti kontakt podatke te izdvojiti iz biografije umjetničko iskustvo autora/ice. Jedan autor može poslati maksimalno četiri rada.

Kalendar se tiska u crno-bijeloj boji dimenzija A5. Odabrane autorice i autore kontaktirat ćemo krajem studenog. Predstavljanje kalendara i druženje s autorima planirano je za sredinu siječnja 2023. godine u Galeriji SKC u Rijeci.

Za sva dodatna pitanja nam se možete javiti mailom: skc.galerija@gmail.com.

Veselimo se vašim prijavama!