Simulirano i materijalno – Izložba Josipe Baljak

4. rujna, u 20 sati u Galeriji SKC. 

Izložba Simulirano i materijalno predstavlja izbor radova, eksperimenata i skulptura srodne forme i različite materijalizacije. Serija radova obuhvaća objekte u staklu, kamenu, drvu te virtualne filtere za selfie kameru koji smještaju portret korisnika_ce unutar simulirane skulpture te koriste fizionomiju i pokrete lica za igru s prezentiranim oblikom u virtualnom prostoru.

Tehnologija je funkcionalna disciplina koja je alat za dolazak do različitih ciljeva u različitim područjima, a umjetnost je (često) samosvrhovita, slobodna u stvaranju i korištenju  različitih principa i alata za postizanje cilja. Pred umjetnikom(com) nebrojene su mogućnosti koje koristeći umjetnički mediji istražuje i odabire u procesu stvaranja. U Josipinom radu, temelj pronalaska cilja je karakterističan oblik, koji se zatim materijalizira na različite načine.

Josipa apstraktnu skulpturu izvodi dvojako: kao simuliranu formu u obliku interaktivnog AR  filtera na društvenoj mreži, prostoru koji postaje “virtualni trg”, te u obliku skulpture u tradicionalnom materijalu i fizičkom prostoru. Njezini interesi prema različitim tehnikama odražavaju interes suvremenog čovjeka koji živi u dvije okoline: fizičkoj i virtualnoj. Josipa postavlja pitanje doživljaja skulpture ali i tijela u različitim prostorima.

Josipa Baljak, studentica druge godine diplomskog studija likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci s kiparstvom kao glavnim modulom je ovogodišnja dobitnica Rektorove nagrade Sveučilišta u Rijeci. Radovi su joj najčešće bazirani na zanimljivosti i specifičnosti nekog materijala koji je zaintrigirao svojim svojstvima koje ističe u svojim radovima s ciljem davanja više vrijednosti jednostavnim stvarima koje nas okružuju. Sudjelovala je na više skupnih izložbi od kojih su najistaknutije Biennale stakla u Bugarskoj, Plati i nosi u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu i Tjedan dizajna u Zagrebu. Samostalno je izlagala u DKC Lamparna, te su njezini murali, javne skulpture i skulpture-nagrade trajno nastanjeni u Brtonigli, Rijeci, Zadru, Balama, te dodijeljene dobitnicima History film festivala i Pro pr awards u regiji.

Izložbu, koja se provodi uz financijsku potporu Sveučilišta u Rijeci - Studentskog kulturnog centra i uz sve preporučene mjere, moguće je pogledati do 9. rujna, od 17 do 20 sati (Galerija SKC – OKC Palach, Kružna 8, Rijeka).