Simpozij: “Lubitsch u Rijeci”

Lubitsch-enjoying-his-workPROGRAM

15:00 - SIMPOZIJ: "Lubitsch u Rijeci" // Radove izlažu Alenka Zupančić, Aaron Schuster, Katarina Peović-Vuković, Marin Lukanović i Sanja Bojanić na engleskom jeziku.

FILMOVI:

18:45 - "KAD SAM BIO MRTAV" (Als ich tot war), režija: Ernst Lubitsch, uloge: Ernst Lubitsch, Louise Schenrich, Lanchen Voss; Njemačka, 1916., 36 min. - komedija

19:30 - "TRGOVINA IZA UGLA" (The Shop Around the Corner), režija: Ernst Lubitsch, uloge: Margaret Sullavan, James Stewart, Frank Morgan; SAD, 1940., 99 min. - komedija

_________________________________________________________

"Lubitsch u Rijeci" naziv je jednodnevnog simpozija koji će se održati 3. srpnja u organizaciji Centra za napredne studije jugoistočne Europe, Sveučilišta u Rijeci (CAS SEE, UNIRI) i Art-kina Croatia.

Sudionici simpozija su Alenka Zupančić (Slovenija), gostujući istraživač CAS SEE-a, Aaron Schuster, djelatnici Sveučilišta u Rijeci - Katarina Peović-VukovićMarin Lukanović i Sanja Bojanić. Simpozij će biti praćen projekcijama dva filma Ernsta Lubitscha, njegovog prvog nijemog kratkometražnog filma "Kad sam mrtav" te cjelovečernjeg filma "Trgovina iza ugla".

Tema razgovora "Lubitsch u Rijeci" donekle se oslanja na neke od radova međunarodnog simpozija filmske teorije "Naprej kot komedija, nato kot farsa", održanog u listopadu 2012. godine u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani, ali isto tako obrađuje i razloge rijetke upotrebe subjektivnoga položaja kamere u Lubitschevom redateljskom postupku. Ernst Lubitsch izuzetno je plodan i inventivan filmski autor, od ranog uzrasta zaljubljenik u kazališnu umjetnost i učenik Maxa Reinhardta. Filmom se počeo baviti kao glumac, ali se brzo orijentirao na režiju, s lakoćom svladavajući spektakularne drame i 'neobavezne' komedije. Došavši u Hollywood 1922. godine, kao etablirani autor, prepoznaje se po sofisticiranom europskom stilu režije, ali i vještini pravljenja komičnih obrta koji postaju prepoznatljivi pod imenom 'Lubitschev dodir'. S razvojem zvučnog filma, raste i njegov utjecaj u svijetu mjuzikla i istančanih komedija koje su na nenametljiv način i vrlo angažirane. Dobitnik je i počasnog Oscara za životno djelo, 1947. godine. Simpozij će biti održan na engleskom jeziku.