S Kampusa na Korzo – gostujuća izložba “Wom@rts – jednak udio prisutnosti žena u umjetnosti i kreativnoj industriji”

Na riječkom Korzu, u ponedjeljak, 8. ožujka 2021., na Međunarodni dana žena, prigodno je otvorena izložba „Wom@rts – jednak udio prisutnosti žena u umjetnosti i kreativnoj industriji“.

Izložba je postavljena na vanjskim izložbenim panelima, a otvorenju su prisustvovali: gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i voditeljica projekta Wom@rts red. prof. art. Letricija Linardić te prodekanica za nastavu Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i umjetnička voditeljica projekta Wom@rts izv. prof. art. Melinda Kostelac.

Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci partner je EU projekta  Wom@rts – Women Equal Share Presence In  Arts And Creative Industries. U projektu sudjeluje 10 partnera iz 8 europskih zemalja s brojnim programskim aktivnostima, dok sam projekt postiže veliku vidljivost na području Europske unije, zalažući se za bolju i veću zastupljenost žena u području umjetnosti i kreativnih industrija. Okosnicu projekta predstavlja svjetski poznato djelo autorice Simone de Beauvoir, Drugi spol, koje je 2019. obilježilo 70. godišnjicu tiskarskog izdanja.

Nakon što je projekt Wom@rts javnosti predstavljen izlaganjima vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u listopadu 2020., izlaganjem na Korzu nastavlja se pregled projekta, ovoga puta s posebnim naglaskom na 32 žena umjetnice, odnosno programom putujuće izložbe umjetničkih djela koju je dosad vidjelo preko 80.000 ljudi, (u Sloveniji, Španjolskoj, Francuskoj, Litvi, i Hrvatskoj). Umjetnice su putem umjetničkih rezidencija EU projekta znatno doprinijele ciljevima projekta stvorivši trajna umjetnička djela iz područja ilustracije i stripa, digitalnih medija, instalacija te grafike.

Stoga izložba panela na Korzu  predstavlja jedinstvenu priliku da se mimo izložbenih prostora javnost može upoznati s važnošću ovog projekta posvećenog ženama, upravo na sam Dan žena. Gostovanjem izložbe nastavlja se suradnja Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci na razmjenama različitih izložbi koje građani i građanke Rijeke mogu pogledati na Kampusu i na Korzu. 

Izložbu je moguće razgledati do 16. ožujka 2021.

U medijima; Novi list, Riportal, Grad Rijeka, Torpedo media

EU projekt Wom@rts, zalaže za ravnopravnu prisutnost žena u umjetnosti, za njihovu vidljivosti, promociju i pristup tržištu. Sufinanciran je sredstvima EU iz programa Kreativna Europa i Ministarstva kulture RH, uz podršku Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i Grada Rijeke.

Text: UNIRI