PROSTORI

 
Screenshot 2014-01-31 00.54.08

Uvod u prostore

Marko Luka-Zubčić   Prostor. Naočigled neutralna arty tema. Ali pitanja su prostora upravo time što su beskonačna beskonačno su neodgovorena i stoga moraju biti uvijek ispočetka postavljana. Jer pitanje je prostora pitanje tijela: objekta koji se ponaša među drugim objektima, s drugim objektima stvarajući prostor ili dijeleći prostor koji im je dan, ovisno o preferiranom načinu ulaska u ideju prostora. Ukoliko ga stvaraju zajedno, prostor je rezultat pregovora među tkivima; ukoliko im je dan, prostor je ono što tkiva zajednički trpe. U oba slučaja, impregniran je znakovima i imenima, ne samo u njihovome doslovnom smislu, već i u njihovim materijalnim manifestacijama: kako kaže Patrik Schumacher, teoretičar arhitekture, Foucault, teoretičar moći, nas je naučio da klasifikacija (idejni koncept) treba police (materijalni proizvod). Semiotika, porazi i trulež semiotike, i fizikalnost prostora su na beskonačno mnogo mjesta instanciranja tog pitanja porozne ili izomorfne kategorije. I upravo su ti ‘prostori’ presijecanja pregovora i trpljenja ono što uvijek ispočetka traži istraživanje. ................. Prostori predstavljeni u ovom ciklusu izložbi predivna su istraživanja. Svaki put kada smo suočeni s estetskim istraživanjem, ispočetka se sjetimo koliko smo zaboravili važnost takvog istraživanja, i načina na koje može izmijeniti i obogatiti naše unutrašnje strukture, naša čitanja i naše svjesnosti prostora Drugih, ali i naših prostora, tradicionalno nezahvalno demarkiranih kao unutrašnjih i vanjskih. Nezahvalno, jer nas uči granicama tamo gdje bi nas trebalo učiti otvaranjima. I to nam priča o prostorima, jer prostor nastaje granicama. A granice nas štite, kao i imena, a zaštita nam treba. Sve dok ne uđe u naš prostor. Sve dok mi ne postanemo prostor u koji je ucrtana granica: do tog je tijela društvo zdravo. Kada je to tijelo naše tijelo, tada granica postaje neprijatelj. Tako da moramo biti oprezni s granicama. Što će reći: moramo biti oprezni s prostorima.  
IZLOŽBE CIKLUSA "PROSTORI"
n1
...................
.............
Galerija SKC je u  koprodukciji s kreativnim kolektivom Kombinatom organizirala niz događanja u još uvijek nedovršenom prostoru Palacha pod nazivom Nulti dani Galerije SKC.
U sklopu Nultih dana posjetitelji su mogli vidjeti izložbu dokumentarnih fotografija finalista 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, te sudjelovati u radionicama i predavanjima na temu prostora i fotografije.
igraonicagal......... ....... Igraonica je eksperimentalni projekt Galerije SKC koji unutar tematskog tromjesečja /prostori/ uvodi pitanje prostora teksta.  Projekt se izvodi u tri faze:..  1. [hidden workshop], 2. [iskustvo teksta]/okrugli stol, 3. [unconclusive results], a održat će se 21.2. i 22. 2. u prostorima Galerije SKC (Palach, Kružna ulica 6a, ulaz sa strane) u 18 sati. NEPOKORENI....  
----
Novi broj Nepokorenog grada tematizira antifašističko naslijeđe ženskih borbi u Jugoslaviji kao i razgradnju socijalne mreže i posljedice ovakve politike po žene, potom spoj tehnologije i politike u projektu Cibersyn u Allendeovom Čileu, konstituiranje narodne fronte u Francuskoj, probleme pojma Ujedinjene fronte u Engleskoj, kao i radničke borbe u Srbiji....

straznji ulazi

...
..
.... ----
--------
----------
O prostorima razgovaramo preko objekta: nižemo ih  i granamo u odnosu na njega. Tako raslojene prostore često kategoriziramo u dihotomiji velikog i malog, javnog i privatnog, otvorenog i zatvorenog… No, kad objekt priča o prostoru, on priča gestom. I tada polako ulazimo u domenu sjećanja i fragmenata.
----
-----
Ostali projekti Galerije- RADIONICA v0.01 [VIDEO MAPPING]