Priče iza gradova – gostovanje multimedijalne izložbe

Otvaranje multimedijalne izložbe „Priče iza gradova“ održat će se u utorak 29. lipnja 2021. godine s početkom u 20 sati u Galeriji SKC.

Izložba je inspirirana pričama o Rijeci, Novom Sadu i Temišvaru, koje su rezultat istraživanja provedenog u sklopu projekta Priče iza gradova / Stories Behind Cities. Odabrane priče iz sva tri grada predstavljene su nizom radova i intervencija koje kombiniraju arhivske snimke, fotografije i same prikupljene priče, kulminirajući zasebnim konstruktom – imaginarnim gradom.

O konceptu izložbe
"Polazeći od pitanja „Na koji način izložiti priču?“, ova izložba na nekoliko nivoa istražuje pojam prostornog konstrukta – konstrukta kao grada satkanog od narativa, konstrukta kao ideja o Novom Sadu, Rijeci i Temišvaru koje se posredno grade naslojavanjem priča i iskustava koje nudi izložba i najzad, konstrukta kao njenog specifičnog, fiktivnog, narativnog sloja koji nastaje u preklapanju, suočavanju i povezivanju priča, motiva i prostora sva tri grada. Otvarajući time percepciju ka potencijalima kreativne reinterpretacije teksta, ovim konceptom dopustili smo sebi da odemo i korak dalje – ka nepostojećem, novom, četvrtom gradu, koji je istovremeno i imaginaran i zasnovan na napisanim pričama. Trajno ih pozicionirajući u granično područje između imaginarnog i stvarnog, nadamo se da će prostorni konstrukti predstavljeni kroz ovu izložbu tek početi istinski živjeti i transformirati se kroz svoju publiku." /

Efemera kolektiv

Izložba Priče iza gradova dio je europskog projekta Stories Behind Cities kojeg provodi Udruga Prostor Plus u suradnji s Umetničkom organizacijom Inbox iz Novog Sada, FiTT iz Temišvara i MeltingPro iz Rima. Izložba Priče iza gradova realizira se u suradnji s Galerijom SKC.


Osim izložbe, u okviru projekta također održat će se i predstavljanje publikacije "Knjiga o Rijeci" (30.6.2021. u 20h) i razgovor o knjizi "Knjiga o Rijeci" (1.7.2021. u 20h).

PREDSTAVLJANJE PUBLIKACIJE „KNJIGA O RIJECI“ – srijeda 30.6.// 20h
Predstavljanje publikacije „Knjiga o Rijeci“ izrađene u sklopu projekta održat će se u srijedu 30.6. u 20 sati u Galeriji SKC. „Knjiga o Rijeci“ kolekcija je 30 priča koje su tematski podijeljene u šest cjelina: Korak naprijed, Njeno lice grada, S one strane, Kad bi zidovi pričali i Nostalgija, a koje prikazuju neke već poznate, neke zaboravljene i neke nepoznate priče o Rijeci i njenim stanovnicima/cama u periodu od 100 godina.

RAZGOVOR O „KNJIZI O RIJECI“ – četvrtak 1.7. // 20h
Kako je nastala publikacija „Knjiga o Rijeci“ možete saznati na razgovoru s istraživačima_cama Ines Grgurinom, Kristinom Pandžom i Markom Smoljanom te voditeljicom projekta Tajanom Josimović. Razgovor se održava 1.7. u 20 sati u Galeriji SKC., a moderira ga Katarina Kožul.


Projekt sufinanciraju Europska Komisija u sklopu programa Kreativna Europa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne podrške Zaklade Kultura nova. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.