Libar od moštri, štrigarij i veroki: Toni Buršić

Libar od moštri, štrigarij i veroki: Toni Buršić
U petak 21. lipnja s početkom i 20 sati, održat će se otvorenje izložbe Libar od moštri, štrigarij i veroki. Predstavit će diplomski projekt autora Tonija Buršića, studenta ilustracije pri ljubljanskoj Akademiji za likovno umjetnost in oblikovanje koji istražuje slavenske mitove i legende u mediju ilustracije.

Proslava Ivanja tradicionalno se obilježava 21. lipnja, za ljetni solsticij. To je dan kada je mitski Krsnik, zaštitnik ljudi, najsnažniji i jači od zlih bića, zbog čega ljudi provode čitavu noć preskakujući krijes čime se pročišćavaju od uroka i zlih duhova. U zoru vatra se gasi i sakuplja se žar koji se nosi u kuće kao amulet, za sreću.

Dođite s nama proslaviti Ivanje i upoznati se s tradicijom i kulturom slavenske mitologije, možda otkrijete zašto vas ponekad noću neobjašnjive sile zavode na krive putove ili vam ne daju spavati!

Ovom izložbom ujedno zatvaramo akademsku sezonu Galerije Studentskog Kulturnog Centra te s krajem lipnja sve do rujna nećemo održavati izložbe. Srdačno se zahvaljujemo svim izlagačima i izlagačicama, posjetiteljima, posjetiteljicama i medijima na podršci i doprinosu kojim su upotpunili i obogatili naš program!


Izložbu Libar od moštri, štrigarij i veroki moguće je pogledati do 28.6., od ponedjeljka do petka od 17 do 20 sati. Za posjete izvan radnog vremena potrebno je kontaktirati 095 5706331 radi ranijeg dogovora.

Kategorije: ,