Jure Lisak: Veliki dio mog posla i nisu slova

Sjećate li se pisanki u kojima smo učili pisati slova? Tri crte, na srednjoj počinje slovo, pa putuje prema gornjoj ili donjoj?

Nakon što smo savladali kako pisati slova - što je zapravo vizualna priča, a ne jezična - većina nas slova je prihvatila kao takva i u svom rukopisu, švrakopisu, (a pogotovo) tipkovnici koristimo ih svakodnevno. Naučili smo kako koje slovo izgleda.

Oni koji su se pozabavili slikom slova; tipografijom, kaligrafijom, grafitima, pismoslikarstvom, upoznali su slova na drugačije načine. Mi ćemo upoznati Juru Lisaka koji slova upoznaje većinu svoga života i dosad ih je promotrio kroz prizmu tradicionalnih, suvremenih, tehnoloških i drugih uglova.

JZL, mladi obrt za izradu natpisa i dizajn, osnovan je 2018. godine. Njihov je cilj oživljavanje i njega tradicionalnog pismoslikarstva. Izrađuju veliki obim proizvoda na kojima se mogu naći slova - ugostiteljske ploče, cjenike, poklone, natpise, suvenire, ukrase i drugo; ručnim ispisivanjem i crtanjem i/ili uz korištenje CNC uređaja za rezanje, graviranje i glodanje.

Još jedan program ciklusa Priče iz prakse Galerije SKC donosi priču o slovima: kako ih upoznati, kako ih gledati kao slikovni znak pun varijacija; kako ljubav prema slovima pretvoriti u rad i koje se sve zgode i nezgode mogu zbiti putem - donosimo u petak 29.3.2019. u 18 sati s Jurom Lisakom i obrtom za pismoslikarstvo JZL.

Priče iz prakse Galerije SKC nastale su kao oblik zalaganja za znanja i prenošenja iskustva mladima i drugim zainteresiranima, koja će im koristiti u daljnjem razvoju i radu a usmjerena su od strane praktičara prema znatiželjnicima.

Kategorije: ,

katpla