Izložba fanzina: Superkul, Print zine, Mini Zini, Nula negativ

U Galeriji SKC, u subotu 23.2.219. s početkom u 20 sati održat će se otvorenje Izložbe fanzina kojom će se predstaviti rad riječkih autora Superkul fanzina, Zin Zin knjižnice i fažanskog  Prostora urbane kulture.

Izložbom se nastoji približiti publici metode i prakse izražavanja fanzinske kulture. Fanzini su neprofitabilne publikacije i oblik nezavisnog izdavaštva rađeni po “uradi sam” principu, koji za ulogu imaju razmjenu informacija, ideja i umjetnosti  te poticanje slobodnog i kreativnog izražavanja.

Rad okupljenih autora obuhvaća radionice izrade fanzina i stvaranja sadržaja za aktivno provođenje slobodnog vremena; okupljanje radova mladih autora u cilju jačanja vidljivosti, oživljavanja scene nezavisnih izdavača, autora, umjetnika, te poticanje čitatelja na solidarnost, zajedništvo i borbu protiv kolotečine. Osim fanzina na izložbi će biti postavljeni i razni  kolaži, grafike i ilustracije koji su prethodili njihovoj izradi ili koji su nastali nakon.  

Fažana, Prostor urbane kulture: Print Zine, Mini Zini, Fanzinoteka

Prostor urbane kulture namijenjen je aktivnom provođenju slobodnog vremena i oživljavanju kulturno-umjetničke scene u Fažani kontinuiranim kulturnim programima  poput filmskih projekcija, izložbi, koncerata, edukativnih radionica i predavanja.

Tokom 2018. godine održane su dvije radionice izrade fanzina: Print Zine 2018 i Mini Zini 2019. Izrađeni primjerici čuvaju se u  Fanzinoteci, arhivu nezavisnih publikacija koji se vodi u prostoru udruge. Radionice je organizirao i mentorirao Oleg Morović a predavanja je odžao i Sergej Vutuc.

Zin Zin, Rijeka: Nula negativ

Nula Negativ je fanzin iz Rijeke to jest točnije iz okolnih zaselaka. Fanzin ima fokus na riječkoj DIY (do it yourself) sceni te želi potaknuti svoje čitatelje na solidarnost i zajedništvo te na borbu protiv kolotečine. Osim Nula negativa moći ćete prolistati i nekoliko drugih riječkih fanzina iz arhive Zin Zin knjižnice.

  Superkul, Rijeka

Superkul je fanzin koji za cilj ima predstavljanje i jačanje vidljivosti umjetničkih radova mladih kreativaca. Radovi se protežu od vizualnih umjetnosti do raznih literarnih oblika. Do sada je u pet brojeva okupljeno osamdesetak umjetnika. Fanzin uređuju Tanja Blašković i Daria Morosin.

Kategorije: ,

izlozba fanzina