IMPULSE FESTIVAL

 Novo, sedmo izdanje Impulse Festivala održava se od 13. do 19. studenog 2020. Impulse je klupski boutique festival koji spaja gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture. Događanja koji se odvijaju tijekom trajanja festivala kroz različite medije tematiziraju glazbu, koja je okosnica i poveznica festivala, u duhu čega je i njegov slogan – “glazba je svugdje”.

Zajedničku organizaciju festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba. Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka - Odjel za kulturu, Sveučilište u Rijeci i Zaklada Kultura nova.

Glazba je posvuda

PROGRAM

petak, 13.11.2020. u 22 sata @Beertija

Povodom novog partnerstva na relaciji Rijeka Berlin (Impulse Gigmit) dogovorili smo zanimljivu suradnju: predstavnici Gigmita dolaze u Rijeku na jesenje izdanje Impulse Festivala prezentirati nam svoje golemo iskustvo u promociji i bookingu live izvođača. Impulse Festival putem njihove platforme odabire dva izvođača za nastup na sedmom izdanju festivala. Od preko 400 prijavljenih izvođača iz cijele Europe (pa čak i šire) žanrovskog raspona od hip-hopa, preko avangadne glazbe do podžanrova metala, noisea i punka, odlučili smo se domaće veterane heavy rocka i “mlade” snage s berlinskom adresom. Odabrana gostujuća kombinacija za proljetno pa i za jesenje izdanje festivala je stoner-grunge tandem: Stonebride iz Zagreba i berlinski All The Suns.

Stonebride

Takozvani “zagrebački sinovi teškog zvuka”, heavy rock bend Stonebride ponovno se vraća u Rijeku nakon 6 godina izbivanja. Od tada su objavili dva izdanja, full length album “Heavy Envelope” te aktualni mini album “Animals On Display” iz 2018. Oba su izdanja objavljena pod nezavisnom etiketom P.D.V. Njihova je glazba vješto i donekle prljavo miješanje podžanrova rocka - psihodelije, stonera, dooma i bluesa uz lagano naginjanje prema grungeu 90ih. EP Animals On Display

All The Suns

All The Suns je grunge bend iz Berlina nastao 2016. Kako i sami kažu, odrasli su na glazbi 90ih, stoga je i njihova glazba kolaž utjecaja idola kao što su Kyuss, Alice In Chains i Deftones (pa čak i Foo Fighters). Dosad su izdali EP “Red Sun” i odradili tridesetak nastupa po Njemačkoj. Na proljeće su na prvoj europskoj turneji. Krajem godine izdaju svoj prvi album.

EP Red Sounds

Ulaznice za koncert: 40/60 kn

petak, 13.11.2020. u 20 sata @Beertija 

Gigimit je trenutno najveća online booking platforma specijalizirana za prijave live izvođača na showcase festivale. U svojoj bazi broji preko 90.000 umjetnika i više od 6.000 promotora.

Misija im je pojednostavljenje bookinga za organizatore te pomoć umjetnicima da stupe na željene nacionalne i međunarodne pozornice. Inicijatori su pokretanja međunarodne showcase festivalske mreže I.N.E.S. (Innovation Network of European Showcases) koja zasad broji 20ak festivala diljem Europe.

Na panelima će se u uz predstavljanje platforme, potaknuti i rasprava na temu konvencionalni booking vs. booking putem online platforme. Gosti panela su Gabriel Kaindl-Hönig (Gigmit) i Stjepan Kolobarić Steps (Pozitivan Ritam/P.D.V. Records). Panel na engleskom jeziku moderirat će Marin Jurčić (Distune Promotion/Impulse Festival).

O gostima panela:

Gabriel Kaindl-Hönig Gigimitov je partnerships manager. Njegovi su zadaci inovacija i proširenje Gigimitove mreže suradnika, primarno showcase festivala, ali i ostalih organizatora i klubova koji traže live izvođače. Osim što će nam predstaviti platformu, govorit će o prednostima ovog načina bookinga, izazovima i preprekama s kojima se suočavaju, kao i o novim mogućnostima koje platforma otvara, kako organizatorima, tako i izvođačima.

Stjepan Kolobarić Steps veteran je zagrebačke nezavisne scene. Zaposlenik je Pozitivnog Ritma, te P.D.V. Recordsa gdje se bavi promocijom i izdavaštvom domaće nezavisne glazbe. Stoji iza desetaka organiziranih koncerata po cijeloj Europi – prvenstveno svojeg benda Stonebride. Stjepan će upotpuniti raspravu o bookingu, iz druge “tradicionalne”, ali i dalje dominantne perspektive bookiranja koncerata i planiranja turneja.

subota, 14. 11. 2020. od 10 do 17 sati u Kružnoj ulici

I ove jeseni, četrnaesti put za redom, organiziramo omiljeno subotnje okupljanje zaljubljenika u gramofonske ploče i dobru glazbu u Kružnoj ulici, ispred OKC-a Palach.

Sajm ploča ugostit će izlagače u subotu, 14. studenog od 10 do 17 sati. Ulaz na sajam je besplatan, a očekuje nas čak 14 izlagača iz cijele regije. Prijave za izlagače su zaključene i ne ponavljaju se za jesenje izdanje.

subota, 14. 11. 2020. u 20 sati @Peek and Poke Miodrag Gladović – Mijo a.k.a. Jomi Ajjomi (ex Analena, Lunar, Drotweiler, Lightune.G), diplomirani inženjer elektrotehnike, glazbenik i multimedijalni umjetnik, u solo projektu kombinira svoje post hardcore i noise rock gitarističke korijene sa svemogućim algoritmima otvorene digitalne audio platforme. Zvuk koji stvara i dalje izlazi iz gitare, ali ovaj put izmanipuliran i savijen kroz tri osi njegova dva joysticka. Packmess izvodi audiovizualni performans kroz improvizaciju koja je bazirana na minimalističkim gitarskim dronskim strukturama uz dodatak ‘eksplozivne’ muzičke ekspresije ostvarene putem joysticka koje koristi kao muzički instrument. Packmess za svoju izvedbu koristi open source platforme Pure Data i Processing. Impulse Festival vam predstavlja: subota, 14. 11. 2020.@Nemo pub od 21h, Tunel od 22h, Život od 00 Po običaju, tri lokacije i tri dj-a spajamo u jedan party. ✰ SZCH @ Tunel ✰ 1/3 low income $quada, producent, Dj i organizator. Osim izdanja i rada na vlastitoj etiketi, može se pohvaliti i s izdanjima na etiketama kao što su Infinite Pleasure, House Crime, Departures i LLL. Tu su i dva digitalna izdanja na domaćoj Raw Paper Records etiketi, kao i dvije kazete na američkom Always Human Tapes. Nastupao po brojnim regionalnim klubovima i festivalima kao što su Stiropor, ZEZ, Velvet, R/Verse. ✰ Minolta @ Život ✰ Selektorica i studentica dizajna vizualnih komunikacija rodom iz Pule. Svoje dosadašnje dnevne i klupske setove predstavlja u egzotičnom karakteru kroz glazbena putovanja Karibima, Balearima, Afrikom, Jugoslavijom i disco/house ritmovima 80-ih i 90-ih. Dosad je imala priliku stajati iza pulta u zagrebačkom Pločniku i Botaničaru, riječkom Životu i Crkvi, pulskom Kotaču i Galeriji Cvajner i u Kasarni u Fažani. ✰ Pero Despero @ Nemo Pub ✰ Svijetao stan, male režije (25 m2, suteren). nedjelja, 15. 11.2020. od 20 sati @Art-kino

U sklopu sedmog izdanja Impulse Festivala dolazi i vrijeme za kino – na veliko platno Art-kina stiže riječka premijera dokumentarca „Marianne & Leonard: Words of Love“.

''Marianne & Leonard: Words of Love'' najosobniji je i najromantičniji film u bogatoj dokumentarističkoj karijeri Nicka Broomfielda.

Priča započinje na grčkom otoku Hydra 1960. godine, gdje su Leonard Cohen, tada još uvijek nepoznati pisac fikcije i Marianne Ihlen, samohrana majka s mlađim sinom, postali dio zajednice umjetnika, pisaca i glazbenika emigranata. Nikad prije viđeni snimci, koje su snimili Broomfield i legendarni dokumentarist D. A. Pennebaker, na poseban način vjerodostojno prikazuju portret idiličnog boemskog života 60-ih godina 20. stoljeća. Bilo je to vrijeme koje je ostavilo trajan trag i na Marianne i na Leonarda, čije će prijateljstvo potrajati još burnih pedeset godina prije njihove smrti 2016. godine.

utorak, 17. 11. 2020. u 20 sati @OKC Palach

Glazbeni osvrt jedan je od edukativnih formata festivala koji nam uz tribinu pruža priliku za kvalitetnu raspravu na temu glazbe s izraženom kulturno-povijesnom dimenzijom.

Ove nas godine kroz jedan od najuzbudljivijh glazbenih žanrova vodi Renato Ivančan – glazbenik, kolekcionar ploča i zaljubljenik u glazbu. Podsjetit ćemo se samih početaka prog rocka, njegova vrhunca i utjecaja na glazbu, usporediti situaciju žanra u povijesti i danas, u regiji i u ostatku Europe i Amerike. Naravno, predavanje će biti obogaćeno memorabilijama u obliku ploča, postera, knjiga, kao i probranom zvučnom kulisom. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Predavač sedmog glazbenog osvrta je Renato Ivančan iz Rijeke, rođen u Jablancu, živio u Opatiji, gdje je i sudjelovao u radu "OK 48". Od samih početaka dio je opatijske rock scene gdje je svirao bas, akustičnu gitaru i pjevao u grupama "ß-centaury", "Rubikon" i "Beta". Mada nisu sve bile progresivne provenijencije, uvijek je naginjao progresivnom rocku i slušao sve što se 70-ih moglo nabaviti iz svijeta (blaženi Trst). Uz to je išla i nabava aparature pa se diskografija vremenom povećavala. Sada ima oko dvije tisuće naslova, najviše na LP-ima. S njima je zbog interesa došlo i znanje o progresivnom rocku i svim njegovim pod-žanrovima. Prog rock ga je počeo zanimati jer je u rocku tražio nešto više, a to su bili elementi klasike, jazza, folka, avangarde, koji su "začinjavali" već postojeće rock sheme. To je, naravno, značilo duže, kompleksnije, zanimljivije (duhovno i intelektualno) intrigantnije, sofisticiranije kompozicije, zbog čega zanimanje za ovu temu može samo rasti.

srijeda, 18. 11. od 19h @OKC Palach

Cilj nove Impulse tribine jest potaknuti razgovor o pitanjima studentskog kulturnog života u Rijeci, obzirom na velik broj studenata u gradu i činjenicu kako su upravo studenti glavna ciljna skupina kada je riječ o konzumaciji širokog spektra proizvoda kulture.

U vremenu kada je tehnologija šaroliku kulturnu ponudu približila korisnicima programa na jedan klik udaljenosti i kada studenti od obveza često "nemaju vremena" otići na izložbe i koncerte, što znači virtualno "attendanje", a što "old school" fizički posjet nekom kulturnom događaju?

Što uopće riječ “kultura” predstavlja studentima i koji njeni segmenti trenutno prevladavaju? Koji su motivi kulturne potrošnje i konkretnije, koja glazba, festivali i koncerti te mjesta za izlaske i načini angažmana mogu privući aktivnije sudjelovanje studenata u produkciji kulture u gradu?

Moderator: Boris Ružić (FFRI)

Diplomirao na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, te stekao doktorski stupanj iz interdisciplinarnih humanističkih znanosti. Trenutno radi kao poslijedoktorand pri Odsjeku za kulturalne studije, Filozofskog fakulteta u Rijeci u području vizualne kulture i teorije filma. Dobitnik dvije stipendije za istraživački boravak u Velikoj Britaniji 2014. i 2018. godine. Koautor knjige "Fragmenti slike svijeta: kritička analiza suvremene filmske i medijske produkcije" (2012). Urednik, suradnik i prevoditelj na Trećem programu Hrvatskog radija od 2009 - 2017. godine te autor znanstvenih i stručnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim publikacijama. Sudjelovao na više desetaka međunarodnih i nacionalnih znanstvenih konferencija. Regularni član žirija na filmskim festivalima, suradnik na nekoliko međunarodnih projekata.

Gošće: Tea Dimnjašević (SZSURI)

Studentica druge godine diplomskog studija Filozofskog fakulteta u Rijeci (povijest i pedagogija), trenutna predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, studentskim se predstavništvom bavi od druge godine preddiplomskog studija. Studentska je predstavnica i u europskoj mreži sveučilišta YUFE (Young Universities for the Future of Europe), čiji je član Sveučilište u Rijeci. Kroz godine studentskog aktivizma vodila je nekoliko velikih projekata kao što je Riječki interdisciplinarni kongres, RIBROO - Kamp za brucoše, Student Day Festival te nekoliko manjih studentskih projekata.

Josipa Laklija (Radio Sova)

Dolazi iz Bjelovara, a u Rijeci živi već četiri godine. Završila je preddiplomski studij kulturologije i trenutno je na prvoj godini diplomskog studija. Uz fakultet, kroz protekle četiri godine volontirala je na raznim festivalima (filmskim, glazbenim) i projektima vezanim uz kulturu. Zbog ljubavi prema glazbi, prije malo manje od godinu dana, odlučila se priključiti studentskom radiju Sova na kojem radi/volontira kao glazbena urednica i tonska realizatorica.

četvrtak, 19.11.2020. u 22 sata @Pogon kulture Antologijska instrumentalna post metal trojka Russian Circles zajedno s hvaljenom alter-rock senzacijom Torche zatvaraju sedmi po redu Impulse Festival. Fantastični gitaristički paket za nezaboravni koncertni doživljaj upotpunjuju oba benda koja dolaze u Rijeku s aktualnim albumima; Russian Circles s “Blood Year” izdanim za Sargent House, dok su Torche svoj peti album “Admission” objavili za Relapase Records. Glazbena kritika je rekla svoje visoko ocijenivši oba albuma stoga ne preostaje drugo nego uvjeriti se uživo. Russian Circles

Čikaški trio, Russian Circles oduvijek je istraživao dinamike glasnoće, a njihovi albumi vrtoglavo su se izmjenjivali između kaotičnih napada buke i smirujućih, uzvišenih melodija. Novi album, "Blood Year" izdan u kolovozu za Sargent House slovi za smiraj pred oluju: vješte kombinacije riffova, preciznost bubnja, raspon iz melankolije do nabrijana krešenda. Uvodne pjesme na albumu najbolje pokazuju gradaciju svih odabranih tonova, a kada se bubnjevi razbiju i izbrusi bas linija postaje očito zašto se bend vratio u svjetski poznati studio Stevea Albinija gdje su nastali albumi "Enter", "Geneva" i "Memorial".

Sa svojim posljednjim albumom napuštaju zvučno raskrižje različitih glazbenih staza kako bi ponudili najdirektniju i najsnažniju zbirku pjesama u svojoj diskografiji. U doba u kojem rock ploče često nastaju na kompjuteru, Russian Circles se odlučuju suprutno, zajedno kao bend u sobi za snimanje pratiti svaki ton svake pjesme organski, bez upotrebe kompjutera. Iako zadržava svu spretnost, višeslojne tehnike i dramatične skladbe, njihov zaštitni znak od početaka, "Blood Year" u potpunosti obuhvaća najsnažnije aspekte repertoara benda. Ukratko, isplatilo se čekati tri godine na njihovo novo izdanje.

Torche

Naviknuti smo zbog predrasuda ili nedovoljnog poznavanja nekoga/nečega (ne)svjesno to isto postavljati u određene okvire. Na sličan način gitarist, basist i producent Jon Nuñez govori o Torcheu kada ih se neprestano pokušava ugurati u neki specifičan žanr: “Kada nas pitaju kakvu muziku sviramo, ja im odgovaram: gromoglasni rock ‘n’ roll.“ Ovo je možda i najbolji način da ih se opiše, pogotovo kroz njihov posljednji, peti po redu album „Admission“. U posljednjih 15-ak godina trojka koju uz spomenutog Nuñeza čine gitarist i vokal Steve Brooks te bubnjar Rick Smith, nerijetko žanrovski prelazi iz dooma, sludgea i stoner rocka preko ostalih tipova rocka i metala. U stvaranju glazbe za „Admission“ svi su bili više uključeni nego prijašnjih godina, što je dodatno ojačalo koheziju benda, ali i finalni zvuk samog albuma. Može se reći da je to zapravo njihov najosobniji album, onaj koji ih ogoljuje pred publikom i prikazuje u pravom svjetlu; osjećaju se zadovoljno, svježe i tu pozitivnu energiju nastoje prenijeti svojoj publici na koncertima.

  Ovaj nezaboravan gitarski rock-paket publika u Hrvatskoj moći će pogledati jedino na Impulse Festivalu i to u četvrtak, 19. 11. 2020. u riječkom Pogonu kulture. Pratite nas na Facebooku i Instagramu – uskoro najavljujemo nove goste.  

Napomena: Kupljene ulaznice za prvotni datum koncerta (proljeće 2020.) vrijede i za novi termin, a studenti Sveučilišta u Rijeci zadržavaju early bird cijenu ulaznica za sve koncerte i na dan pojedinoga koncerta uz predočenje xice.

--

Kategorije: , ,