OTVOREN NATJEČAJ ZA IZLAGANJE VGA01

Natječaj za izlaganje VGA01

Klub studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta i Virtualna Galerija Akademija raspisuju natječaj za izlaganje u trima hrvatskim gradovima, odnosno u Galeriji Šira (Zagreb), Galeriji SKC (Rijeka) te Galeriji Kazamat - HDLU (Osijek).

Pozivaju se svi studenti umjetničkih akademija u Zagrebu, Rijeci i Osijeku da se prijave za izlaganje na grupnoj izložbi pod naslovom “VGA01“ koja će se održati u naznačenim prostorima u trajanju 22. do 29.  studenog 2019. godine. Ovim putem autori/ice mogu prijaviti svoj rad ili seriju radova u svim tehnikama zaključno s 30. rujnom 2019. godine.

Koncept izložbe
Umjetnost je sve, dokazano je prije stotinjak godina. Odnosno, umjetnost može biti sve. A opet, upravo nakon radikalnih avangardnih promišljanja, nakon postavljanja novog kao zahtjeva modernosti i suvremenosti, opetovano se javljaju i reakcije povratka figuralnim i lijepim umjetnostima. Nerijetko se nažalost događa kako forma djela definira njenu recepciju kao kvalitetnu, a čemu se ovom koncepcijom želi stati na kraj. Artificijelne su umotvorine prvenstvo vrsti, nadmoći jednog oblika iskaza nad drugim, kao i podjele na zastarjelost tradicionalnih ili pretjeranu radikalnosti novih i eksperimentalnih medija - svako djelo treba tumačiti po kvaliteti njegove tehničke, izvedbene i konceptualne vrsnosti. Upravo se u današnje, često negativno konotirano, doba pluralizma autore potiče na javnu uspostavu i prezentaciju izvrsnosti neovisnu od izričaja. Stava smo kako je bespotrebno birati i braniti tek jedan iskaz jer su oni svi tek izraz i odraz umjetničkoga djelovanja, neka se dokaže vrijednost tradicionalnog ali i inovativnog, neka se pokaže djelotvornost čistog medija kao i onog intermedijalnog. Ujedno, dodatnu vrijednost izložbe čini decentralizacija umjetničke produkcije i izlaganja, odnosno krovna izložba za cilj ima istovremeno plasirati hrvatskoj publici presjek studentskoga stvaranja, služeći se diseminacijom radova u nove lokalne sredine. Izvedbom triju izložba događa se partnerska zamjena izlagača između gradova te se izlagačima pruža mogućnost predstavljanja „nepoznatoj“ publici, a posjetitelju uvid u stvaralačke tendencije studenata drugih sredina. Takvom zamjenom zapravo se ostvaruje aktivno sagledavanje hrvatske studentske umjetničke produkcije te potiče međusobna komunikacija, kao i razmjena iskustava.

Prijavnica sadrži slijedeće informacije, a možete dohvatiti ovdje:
- osnovne podatke i životopis
- opis ili izjavu o radu
- tehnički opis rada i vizuale

Organizatori osiguravaju:
- promociju izložbe
- dizajn i tisak deplijana
- prijevoz radova

Organizatori se obavezuju s najvećim poštovanjem tretirati radove, ali ne mogu organizirati osiguranje radova. Time se putem mole izlagači da svoje radove prije slanja što kvalitetnije zapakiraju.

Prijave se primaju na mail: virtualnagalerija1@gmail.com do 30. rujna 2019. godine. Rezultati natječaja bit će objavljeni do najkasnije 21. listopada 2019. godine.

Za dodatna pitanja i više informacija javite nam se na mail ili na brojeve telefona: 099 790 3837 (Josip Drdić), 091 485 0174 (Mihaela Zajec).